3 rady, jak dosáhnout toho, aby byla hra přínosnější

Marygrace Taylor

Ve věku 4 měsíců bude dítě dostatečně aktivní, aby si chtělo hrát. Dětské hry nabízejí dítěti stimulaci a vzrušení, ale není dobré dítě zahltit přemírou podnětů. Nabízíme způsob, jak přivést dítě ke hře, aniž byste nabízeli příliš mnoho příliš brzy.

1. Dávat přednost jednoduchosti

U kojenců téměř vždy platí, že není nad jednoduchost. Hračky schovejte a pokaždé na hraní vytáhněte jenom jednu nebo dvě. Čím méně hraček bude mít dítě v daném momentě před sebou, tím je méně pravděpodobné, že jeho smysly budou přetíženy.

2. Stimulujte jeho smysly

První hračky vašeho dítěte nemusí být luxusní ani drahé. Stačí, aby jej zaujaly. A pokud jste někdy viděla miminko nebo malé dítě, které se více zajímalo o krabici nebo balicí papír, v němž byla hračka zabalená, než o samotnou hračku, víte přesně, co máme na mysli.

Zkuste mu dát předměty různých struktur, vzorů, barev, tvarů nebo předměty vydávající různé zvuky: velký červený hopík, chlupatou plyšovou hračku a hlučné chrastítko. Pouze zkontrolujte, aby všechny hračky, které vyberete, byly dostatečně velké, aby si je dítě nemohlo vložit do pusy!

3. (Hodně) komunikujte

Čím více budete s miminkem komunikovat, tím více se naučí a bude šťastnější. Zde je několik nápadů a činností, při nichž si společně vyhrajete a nasmějete se: • Sedněte si na podlahu a hračky zkoumejte společně. • Houpejte dítě v náručí a zároveň mu zpívejte. • Nahlas mu čtěte – a to i v případě, že je opravdu příliš malé na to, aby příběh pochopilo. • Vezměte ho na procházku v kočárku a povídejte mu o všech zajímavých věcech, které se dějí kolem. • Hrajte si s ním na schovávanou a vytleskávejte říkanky (nebo si zahrajte jakoukoli hru, která je rozesměje).

Souhlas pro soubory cookies