Proč je hraní pro batole důležité

Rachel Morris

Význam her pro batolata má široký přesah: Hraní je důležitou součástí vývoje dítěte. Zjistěte, jaké různé typy her jsou pro vaše dítě v této fázi vývoje k dispozici.

Pokud budete sledovat, jak si vaše dítě hraje samo nebo jak komunikuje se svými kamarády, rychle si uvědomíte, že hraní má celou řadu podob. Vaše dítě může strávit celý den stavěním komínů z kostek nebo krmením svého oblíbeného plyšáka, zatímco jeho bratranec bude celé hodiny běhat po zahradě. Zkoušení různých způsobů hry může vašemu batoleti pomoci osvojit si nové dovednosti – a přitom se bavit.

Aktivní hra pomůže vašemu dítěti ovládat tělo a pohyb Jakmile vaše dítě získá více kontroly nad svým tělem, pochopí, jak se může pohybovat. Výsledek: dítě, které bez přestání všude skáče, šplhá, kmitá a hopsá. Ten neustálý pohyb vás může vyčerpávat, ale je to důležitá součást jeho vývoje. Aktivní hra pomáhá nejen vystavět zdravé tělo, ale posiluje také kritické myšlení, protože dítě přemýšlí o své velikosti a tvaru („Projdu tímhle tunelem?“) a směru („Umím skákat nahoru a dolů!“).

Vytvořte pro aktivní hru bezpečné prostředí. Odstraňte ostré nebo nebezpečné předměty a poskytněte dítěti hračky, které podporují pohyb, jako například polštáře, na které lze skákat, nebo krabice, kterými lze prolézat.

Kreativní hra je důležitá pro vývoj kognitivních schopností S vývojem představivosti svého dítěte si všimnete, že jeho hry jsou kreativnější. Jeho oblíbená deka je také plášť, kostky na hraní se změní v uhánějící auta a krabice v zámek. Na tuto hru se nejen krásně dívá, je důležitá také pro vývoj vašeho dítěte. Pomáhá mu vytvořit si schopnosti řešit problém a rozvíjet jazyk.

Podporujte v dítěti tuto hru – dejte mu dostatek hraček, které ho přimějí přemýšlet kreativně. Můžou to být věci na převlečení, měkké hračky i předměty každodenní potřeby, jako je například vařečka (kouzelná hůlka!) nebo umělohmotné hrníčky (řada malých domečků!).

Při hře s jinými dětmi se batole naučí cenným sociálním dovednostem Hraní o samotě je nedílnou součástí vývoje batolete. Neméně důležité je ale také hraní s vrstevníky nebo sourozenci. Hraní s ostatními dětmi pomáhá podporovat sociální dovednosti, které bude dítě v nadcházejících letech potřebovat v mateřské školce a ve škole. Mezi tyto dovednosti patří sdílení věcí, řešení konfliktů a empatie. Pokuste se to zařídit tak, aby si vaše dítě mohlo každý týden hrát s kamarády, což mu dá možnost komunikovat s dětmi svého věku.

Důležité jsou aktivní, kreativní a společenské hry, ale přínosné je pro vaše batole jakékoli hraní. Jen se ujistěte, že na veškerou tu zábavu dohlídnete!

Souhlas pro soubory cookies