Několik „poprvé“ v životě dítěte: kdy začnou děti říkat svá první slova?

Ellen Neuborne

Hodně rodičů se těší, až uslyší první slova svého miminka. Bude to „Mama“? „Tata“? „Papa“? Čekání na první slovo se může zdát nekonečné!

Jde o to, že vaše děťátko na vás už možná „mluví“! Podle Americké akademie pediatrů (AAP) miminka reagují od prvních dnů na zvuk a brzy se naučí vydávat své vlastní zvuky!

Tady je několik dalších věcí, na které se podle AAP můžete těšit:

• Mnoho miminek začíná žvatlat a vydávat úmyslné zvuky kolem 8 týdnů věku. • Řada miminek začíná podle AAP používat slova mama/tata jako označení pro rodiče mezi 7 a 12 měsíci věku. • První slova (jiná než mama/tata) se podle AAP objevují u mnoha miminek okolo 19 měsíců. • V době, kdy budou vašemu maličkému 2 roky, uslyšíte věty o dvou až čtyřech slovech.

Co můžete udělat na podporu vývoje řeči u svého dítěte? Mluvit s ním! Pojmenovávejte věci a lidi, s nimiž se setkáváte v každodenním životě. Když začne vaše miminko žvatlat, žvatláním mu odpovězte. To je první dětská konverzace!

Budete-li mít jakékoli obavy, neváhejte kontaktovat svého lékaře. Mějte však na paměti, že stejně jako u chození je věkové rozpětí, kdy miminka získávají tyto dovednosti, široké.

Souhlas pro soubory cookies