Jak naučit dítě se podělit?

Shalom Fisch

Schopnost se dělit je velmi důležitou vlastností, kterou se musí malé dítě naučit. Pokud vašemu dítěti dělá potíž, jak na to, zde je několik tipů, jak dosáhnout, aby si všichni hezky hráli.

Buďte dobrým vzorem

Za prvé a především musíte být vy sama dobrým příkladem. Nechte své dítě sledovat, jak se dělíte se svým partnerem, dětmi a dalšími lidmi. A nezapomeňte na to vždy své dítě upozornit, aby si tyto momenty uvědomilo. Jeden příklad asi nebude stačit, aby to dítě pochopilo. Postupem času však důsledně uplatňovaný vzorec pozitivního chování bude určitě mít vliv.

Pochvalte dítě, když se zachová správně

Buďte na pozoru a sledujte, kdy se vaše dítě podělí o něco s někým jiným – ať už je to další dítě, dospělý, nebo dokonce vy. Pochvalte dítě, když se „hezky podělí“. Vaše chvála ho nejen potěší, ale pomůže mu také považovat sama sebe za někoho, kdo se dělí. Tak bude větší pravděpodobnost, že se podělí opět v budoucnu.

Společné hry dětí

Schopnost dělit se a půjčovat vyžaduje hodně cvičení. Organizované hry s ostatními dětmi nabízejí úžasné možnosti trénovat sociální dovednosti pod dohledem a, v případě potřeby, pod vedením rodičů.

Pro každého něco

Většina problémů s dělením nastává, když si dvě děti chtějí hrát se stejnou hračkou ve stejnou dobu. Jedním z jednoduchých způsobů, jak předejít konfliktu, je opatřit dvě stejné hračky a nechat každé dítě, aby si hrálo s tou svou.

Není však vždy praktické ani cenově dostupné mít doma více exemplářů každé hračky. V takových případech se rozhlédněte po domě, zda nenajdete jinou hračku, která je podobná té, kterou obě děti chtějí. Účel splní i úplně odlišná hračka, pokud ji vaše dítě má rádo stejně jako hračku, kterou by mělo půjčit.

Cvičení ve střídání

Do věku asi tří nebo čtyř let děti obvykle tráví hodně času, kdy si hrají „paralelní hrou“. To znamená, že spíš hrají různé hry vedle sebe, než by si hrály společně. Jedná se o naprosto normální fázi vývoje. Znamená to ale, že pokud se pokusíte urovnat spor o hračku tak, že navrhnete, aby si dvojice 2letých dětí hrála spolu, pravděpodobně vás zklamou.

Mnohem účinnější strategie může spočívat v tom, že děti povzbudíte, aby se při hraní s hračkou střídaly. Není samozřejmě reálné očekávat, že jedno dítě bude sedět a dívat se, jak si druhé hraje, ale pokud oběma dětem nabídnete nějakou zábavnou činnost, můžete je přimět k tomu, aby si hračky po určené době vyměnily. Tak na každé přijde řada, aby si zahrálo se všemi hračkami. Aby výměna proběhla hladce, připomeňte jim ji těsně předtím, než skončí jednotlivé kolo.

Jak dlouho by jednotlivá kola měla trvat? To rozhodnete nejlépe vy sama, protože to záleží na individuální osobnosti a reakci každého dítěte. Obecně platí, že malé děti nejsou moc trpělivé, takže krátká kola se mohou osvědčit nejlépe. Pokud víte, že jedno z dětí se nerado dělí, pravděpodobně nebudete měnit hračky po pár minutách, nebo dokonce po minutě.

Buďte připravena

Některé hračky jsou prostě příliš cenné na to, aby si s nimi hrály jiné děti: buď proto, že jsou nové, nebo proto, že je vaše dítě má příliš v oblibě. Takže krátce předtím, než budete pořádat společné hraní dětí u sebe doma, promluvte o tom se svým dítětem. Připomeňte mu, že jeho kamarád si přijde hrát, a povídejte mu o tom, jak moc legrace si společně užijí.

Požádejte dítě, aby přemýšlelo, zda neexistují nějaké hračky, o které se nechce dělit se svým kamarádem. Pokud ano, odložte tyto hračky někam pryč, kde budou v bezpečí a nikdo se jich nedotkne až do konce společné hry. Pak se s dítětem dohodněte, že zbytek hraček je možné půjčovat.

Buďte realistická

V neposlední řadě mějte na paměti, že učit se dělit je proces. Nepovede se to přes noc a mnoho dětí na cestě prochází vzestupy a pády.

Nastavte svému dítěti cíle, ale mějte jistotu, že vaše očekávání jsou realistická. S trochou trpělivosti, dobře načasovanou pomocí a spoustou lásky nebude trvat dlouho, než si vaše dítě získá základy dovedností, které bude používat po celý svůj život.

Souhlas pro soubory cookies