Jak ještě vylepšit čas na hraní

Caitlin Boyle

Jednou z nejlepších součástí rodičovství je to, že si zase hrajete jako dítě. Je to jako smršť, ale tahle zábavná činnost má i svůj účel.

Hraní přispívá k vývoji důležitých motorických a kognitivních dovedností dítěte a pomáhá mu lépe chápat svět kolem sebe.

Dále uvádíme tři způsoby, jak hraní vašeho batolátka obohatit.

1. Rozvíjejte jeho fantazii

Rozvíjejte fantazii děcka tím, že mu vytvoříte v pokojíčku báječné a fascinující nové světy. Stavění pevností z polštářů a dek, zpívání do lžíce jako mikrofonu a pořádání čajových dýchánků pro plyšáky jsou klasickými ukázkami her rozvíjejících fantazii.

Při hře můžete také děcku klást nejrůznější otázky, například „Co když se z našeho gauče stane loďka?“ nebo „Chceš hrát loutkové divadlo s panenkami?“ Budete překvapeni, co všechno přitom vaše děcko vymyslí.

Omezte množství hraček

Není úplně nejlepší zahrnout dítě tunami hraček. Je-li pokojík děcka hračkami přeplněn, děcko je příliš rozptýlené a ztrácí soustředěnost.

Schovejte některé hračky do skříně a každých pár týdnů obměňujte „staré“ za „nové“. Uvidíte, jak děcko znovu ocení dětské plastové piánko poté, co si s ním několik dní nehrálo.

Nechte ho být

Je nesmírně důležité rozvíjet schopnost dítěte hrát si samostatně, kdy jen zpovzdálí přihlížíte. Samostatné hraní vyvolává v děcku větší pocit soběstačnosti a podporuje jeho tvořivost.

Když si s dítětem hrajete, dávejte mu prostor, aby hru samo usměrňovalo. Maminky mají často pocit, že musejí celou dobu mluvit, ale dejte příležitost k mluvení i svému děcku. Budete překvapeni, co všechno vám řekne, když mu dáte šanci.

Souhlas pro soubory cookies