Jak pomoci svému dítěti zlepšit motorické dovednosti

Suzanne Dixon

Ruce vašeho dítěte se stávají den ode dne šikovnější při provádění nejrůznějších drobných úkonů. Koordinace jeho očí a rukou se rozvíjí, což mu časem umožní vytvořit mnoho úžasných věcí.

Momentálně, když je jedna ručička zaměstnaná, ta druhá její pohyb pravděpodobně kopíruje. Spolu s vývojem nervového systému dítěte tento zrcadlový efekt časem vymizí.

V tomto věku vaše batole nejspíše používá obě ruce zhruba stejně, ale brzy se začne ukazovat, zda bude pravák, nebo levák. Pozorujte, které ruce dává dítě přednost, když jí nebo vybarvuje – ta ruka bude pravděpodobně později ta dominantní. Jedna noha se také později stane dominantní, to můžete odpozorovat podle toho, kterou nohou kope do míče.

Zde je několik způsobů, jak můžete podpořit rozvoj jemné motoriky svého dítěte:

1. Zapojte ho do oblékání

Spojte zip na jeho oblečení a nechte ho jej dopnout až nahoru. Nechte ho trénovat také zapínání knoflíků. Přestože jsou pro dítě velkou výzvou, brzy uvidíte, jaké dělá pokroky.

2. Prostřete stůl s celou sadou příborů

Vaše dítě už nejspíše hravě zvládá jíst lžící a vidličkou. Nůž stále představuje velkou překážku, ale když ho necháte si nůž vyzkoušet na měkkých pokrmech, začne chápat, jak jej používat.

3. Hrajte si s vodou

Dejte svému dítěti šanci zdokonalit se v nalévaní tekutin ve vaně nebo v umyvadle. Až mu půjde dobře přelévání tekutiny z jednoho hrnečku nebo džbánku do druhého, můžete ho nechat si to vyzkoušet nanečisto u jídelního stolu. Pro začátek to může zkusit s malými nádobkami.

4. Buďte kreativní

Rozvíjející se zručnost vašeho dítěte může být nejvíce znatelná při kreslení nebo vybarvování pastelkami nebo fixy (samozřejmě pod vaším dohledem). Všimněte si, jak dokáže uchopit pastelku tím správným směrem – nejprve použije celou dlaň a poté svoje prsty.

V době, kdy vaše dítě dosáhlo věku 5 let, již pravděpodobně ovládá tzv. „špetkový úchop třemi prsty.“ Náhodné čmáranice vašeho dítěte začínají připomínat tvar kruhu. Zanedlouho se z těchto oblých tvarů vyloupne postava člověka. Zpočátku může vypadat spíše jako pulec, ale to jí rozhodně neubírá na důležitosti!

Dejte svému dítěti nějaké linie a tvary na obkreslení. V tuto chvíli se mu asi podaří zvládnout jen ty horizontální a vertikální, ale je to začátek fascinujícího procesu, kdy se dítě učí přenést nápady na papír.

Souhlas pro soubory cookies