Jak zastavit záchvaty vzteku svého batolete?

Moje 20měsíční dítě se po krátkém schrupnutí budí rozmrzelé. Většinou má před večeří záchvat vzteku. Co máme dělat?

Odpověď možná najdete u samotné večeře. Pokud se vaše dítě vzbudí a je to už několik hodin, kdy něco naposledy jedlo, zřejmě klesla hladina cukru v jeho krvi. A z toho by byl rozmrzelý každý. Někteří lidé (děti i dospělí) také potřebují k úplnému probuzení více času než ostatní. Proto mohou být chvíli dezorientovaní a nevrlí.

Aby se vaše batole probouzelo šťastné, můžete mu zkusit dávat před spaním svačinku. Dobré pro udržení hladiny cukru v krvi jsou složené uhlohydráty (jako např. ovesná sušenka nebo chléb) nebo jednoduchý cukr (např. ovocný džus). Dejte dítěti také chvíli klidu, aby se mohlo pořádně probudit, a nenuťte ho hned poté, co otevře oči, do nějaké aktivity.

Pokud záchvat vzteku stejně přijde, zkuste toto: • Odveďte pozornost. Nabídněte dítěti oblíbenou knihu, hračku, video nebo hru. Nebo se pokuste změnit kulisy a vezměte dítě ven nebo do jiné místnosti. • Záchvat vzteku ignorujte (neignorujte však dítě). Zkuste své dítě držet v náručí a nevěnujte příliš pozornosti jeho pláči, křiku, kopání a mávání rukama. Pokud to nebude možné nebo to nebude zabírat, zůstaňte stát opodál a v klidu počkejte, až se dítě uklidní. • Dejte svému dítěti více prostoru. Někdy pomáhá, když dítě odnesete pryč a dáte mu čas, aby se uklidnilo samo. • Zachovejte chladnou hlavu. Dva záchvaty vzteku (vašeho dítěte a váš) situaci jenom zhorší. Pokud zjistíte, že se brzy rozčílíte, zhluboka se několikrát nadechněte a pokud bude třeba, odejděte na minutu či dvě z místnosti. A pamatujte – záchvat vzteku netrvá věčně.

Souhlas pro soubory cookies