Jak pochopit klíčové fáze vývoje batolete

Jak vaše batole roste, neustále prochází zásadními fázemi kognitivního vývoje. Zjistěte, na co byste měli dávat pozor během druhého roku života.

Typické 12měsíční batole již dosahuje řady duševních schopností a prochází zásadními stadii kognitivního vývoje. Mezi 12. a 23. měsícem bude schopno chápat stále víc.

Před dosažením jednoho roku věku už bude mít nejspíš za sebou mnoho klíčových stupňů vývoje raného dětství, k nimž patří: Reaguje na své jméno Rozumí některým slovům Je schopno zamumlat několik jednoduchých slov, jako je máma nebo táta Ukazuje na předměty Je schopno zamávat na rozloučenou Pokouší se napodobovat zvířecí zvuky

Aktivní batole můžete zapojovat do okolního světa pomocí různých her, například prohlížením obrázkových knih, aby se naučilo názvy předmětů. Můžete ho brát do ZOO nebo do parku, kde se naučí něco nového. Takové názorné aktivity mu pomohou dosáhnout klíčových stupňů kognitivního vývoje během druhého roku života.

Touto dobou už batole nejspíš bude schopno: Uvědomovat si, že objekty existují, aniž by je vidělo Najít věci v obrázcích na vyzvání Řídit se jednoduchými pokyny Ukázat, že rozumí barvám a tvarům Předvést, jak se mu zlepšuje paměť

Ke zlepšení těchto dovedností během růstu dítěte vybírejte hry, které budou procvičovat paměť, například spojování obrázků patřících k sobě. Berte také často dítě na návštěvy k přátelům s dětmi, aby také rozvíjelo sociální dovednosti.

Souhlas pro soubory cookies