Měla bych mu dát na výběr?

Nechat dítěti možnost výběru a rozhodování je nutné k jeho osamostatnění se. Je sice lákavé řídit chování dítěte, přesto mu dejte možnost volby – co si dá k jídlu, co si vezme na sebe, s čím si bude hrát – jak jen to jde. Nejtěžší je to asi s jídlem, protože chcete, aby mělo vyváženou a rozmanitou stravu. Na druhou stranu nechcete riskovat, aby si vaše dítě vypěstovalo negativní přístup k jídlu.

MOŽNOST VOLBY

V tomto věku by batole mělo mít možnost rozhodovat o věcech do rozumné míry. Sem patří i výběr některých jídel. Nabídněte mu hodnotnou stravu a další si může vybrat. Chuť k jídlu a růst se ve druhém roce života ustálí, takže už nebude potřebovat jíst tolik jako dřív. Co se týče složení, dítě už nepotřebuje jíst kašovitou potravu. Když mu budete dávat tužší potravu, bude si procvičovat používání úst (díky příležitosti žvýkat a polykat věci různé konsistence), a rozšíříte mu tím škálu přijatelných chutí. Ať si vybere své vlastní jídlo z toho, co jí celá rodina, ale nesolte mu ho.

RYCHLÁ RADA: Zkuste zachovat u jídla pohodu. Neponoukejte ho: „Podívej se na svou sestru, jak jí chutná zelenina.“ Nátlak ho odradí a může vést i ke stravovacím problémům. Nají se, když bude mít hlad. Když bude jídlo společenská událost, dítěti to pomůže osvojit si správné stolovací návyky. Snažte se alespoň o jedno společné jídlo denně. Nečekejte však, že s ostatními vydrží u stolu. Můžete od něj očekávat jen několik minut. Těch několik minut je však důležitých, protože se učí, že nechybí u rodinné společenské události.

Souhlas pro soubory cookies