Nákup vhodných botiček pro malého chodce

Melissa A. Kay

Vaše batole už chodí, takže musíte mít jistotu, že jeho nožičky jsou dobře chráněné. Roztomilé botičky jsou neodolatelné, jejich tvar a funkčnost jsou však mnohem důležitější.

Teď když je batole, bude na chůzi potřebovat něco festovnějšího, a to zvláště pro pobyt venku. Mnoho maminek je v pohodě, když jejich batole udělá první krůčky bez bot, jakmile však začne skutečně běhat, jsou boty důležité z hlediska bezpečnosti, opory i ochrany.

Podle Americké akademie pediatrů díky chůzi bosýma nohama mohou děti používat palce, aby se pevně zapřely do země, a získaly tak stabilitu pomocí pat. To napomáhá vývoji svalů. I když vaše maličké může procvičovat chůzi bosýma nohama po vašem domě, mimo domov je důležité, aby na sobě mělo boty, a to z hygienických a bezpečnostních důvodů. Odborníci se shodují, že po těchto prvních krůčcích jsou boty důležité.

Koupě vhodných bot nemusí být stresovou záležitostí, projděte se do parku a zamyslete se! Odpovědi na tyto čtyři otázky vás s jistotou přivedou na správnou cestu po boku vašeho batolete.

• Z jakého materiálu by měly být vyrobené? • Jak by měly padnout? • S tkaničkami, tenisky, otevřené boty? • Jak často je třeba je vyměňovat?

„Boty pro batolata s příliš měkkou podrážkou mohou způsobit uklouznutí a pád,“ říká Joanne Cox, pomocná ředitelka oddělení všeobecné pediatrie v Bostonské dětské nemocnici, „Díky kožené nebo gumové podrážce bude zajištěna správná trakce.“

Ve skutečnosti neexistuje žádný opravdový rozdíl mezi tím, co dělá dobře padnoucí botu pro vás, a tím, co dělá dobrou botu pro chodící batole. Nechte své maličké, aby se po obchodě chvíli prošlo – tato část je důležitá – a pátrejte po jakýchkoli známkách nepohodlí. Požádejte také dítě, aby vám řeklo popravdě, jak mu boty jsou: může se mu líbit, jak boty vypadají, a bude se zdráhat vám říct, že ho dřou.

Vzhledem k tomu, že vaše batole stráví co nejvíce času na nohou, ujistěte se, že boty jsou dostatečně volné, aby se mohly jeho nohy dobře pohybovat, a zároveň mu dobře padly.

Nazouvací, dobře padnoucí boty, které vyhovují výše uvedeným kritériím, jsou sázkou na jistotu. Vaše maličké se nezamotá do tkaniček a nožičky bude mít pěkně chráněné.

Co se týče velikosti, vzhledem k tomu, že vaše maličké stále roste, budete muset s největší pravděpodobností kupovat nové boty každé dva až čtyři měsíce – jeho boty tedy rozhodně nepředstavují skvělou „investici“!

Nezapomeňte, že každá značka, styl a bota se liší, proto pokaždé, když budete boty vyměňovat nebo kupovat nové, nechte své batole, aby si je vyzkoušelo a prošlo se v nich po obchodě. Maminky čerstvých chodců mají před sebou nádhernou cestu!

Souhlas pro soubory cookies