Vývoj batolete: od 21 do 23 měsíců

Winnie Yu

Už mu budou skoro dva roky! Přečtěte si jak podpořit vývoj děťátka ve 21. až 23. měsíci, kdy prochází úžasnými změnami.

Během několika posledních měsíců jste mohli s radostí sledovat, jak rychle se zlepšuje koordinace vašeho batolete. Nyní se dokáže déle soustředit a lépe rozumí světu kolem sebe. Až dosáhne 21. měsíce věku, uvidíte, že tyto dovednosti budou ještě vybroušenější a dokonalejší.

Přibližně v tomto věku si vaše batole bude snažit vydobýt více nezávislosti. V této snaze ho povzbuzujte. Pokud je to bezpečné, nechte dítě, ať si některé věci udělá samo. Může si třeba samo vyčistit zoubky nebo přinést svoje vlastní věci.

Funkce hry V tomto věku je hra pro vaše batole tou nejdůležitější aktivitou, a především díky ní se naučí orientovat ve světě. Přestože je vaše batole momentálně zcela sebestředné, pomalu si osvojuje schopnosti, díky nimž se později stane sociálně zdatným. Přečtěte si tyto rady jak nejlépe využít hru k rozvoji vašeho děťátka.

Dejte mu několik příkazů. Dobrá zpráva je, že v tomto věku vaše batole začíná rozumět jednoduchým pokynům, a tím se hra stává mnohem zajímavější. Zkoušejte vašemu batoleti dávat pokyny, skládající se ze dvou částí, jako „kopni do míče a poběž k mamince“ nebo „posbírej si hračky a dej si je do téhle krabice.“

Povzbuďte ho, ať napodobuje ostatní. Batolata v tomto věku zbožňují napodobování dospělých, jako je zametání podlahy nebo hrabání listí. Můžete dát batoleti vlastní košťátko nebo hrabičky, aby mohlo také pomáhat. Poté mu ukažte, jak může uložit svoji oblíbenou plyšovou hračku do postýlky tak, jako vy ukládáte jeho.

Pobyt venku Venku bude mít vaše batole příležitost běhat, lézt a skákat – samé důležité dovednosti sloužící ke zlepšení koordinace pohybů. Začíná být také hravější. Pořádně si to na hřišti v parku užijte. Vezměte ho na ramena a povozte na koníčku. Když běhá kolem, nepouštějte ho z dohledu.

Nabídněte ostatním maminkám a dětem, aby si hrály s vámi. Vaše batole se možná bude soustředit především samo na sebe, to by vás však nemělo odradit. Přizvěte další děti, aby si s vámi přišly hrát. Pro vaše batole je to nejlepší způsob navazování společenského kontaktu. Pokud to pro ně není nebezpečné, nechte je, aby samy přišly na to, jak si spolu hrát. Je to pro ně prospěšné, i když si budou hrát spíše samy, nezávisle na sobě.

Souhlas pro soubory cookies