Vývoj dítěte: 18 až 21 měsíců

Cheryl Lock

Co je to za dítě? Dítě ve věku od 18 do 21 měsíců najednou nepoznáváte. Naučí se šplhat, chodit a hrát si s ostatními. Přečtěte si více o vývoji dítěte během těchto měsíců.

Jestliže dítě ve věku od 18 do 21 měsíců zcela mění svou osobnost, nebojte se. Je to úplně normální. Je zcela přirozené, že dítě ve druhém roce života nově objevuje smysl pro samostatnost. Připravte se na tyto fáze vývoje.

Chůze a běh Většina malých dětí se naučí chodit bez pomoci mezi 9. a 17. měsícem, takže do věku 18 měsíců bude vaše dítě nejspíš chodit kolem nábytku a chytat se čehokoli, co mu přijde do cesty. Především je teď důležité zajistit bezpečný dům pro dítě, které nyní chodí a všude se dostane. A upozorňujeme vás: asi 6 měsíců potom, co se dítě naučí chodit, dokáže nejspíš i utíkat. Připravte si sportovní obuv!

Šplhání Brzy potom co dítě začne běhat, objeví úplně novou aktivitu: šplhání. „Nahoru“ se možná stane jeho oblíbeným slůvkem a najednou všechno v domě začne sloužit ke šplhání: od nábytku a schodů přes psa až po vaši nohu. Nyní je ta správná chvíle zaměřit se na některé dětské aktivity zahrnující šplhání. Navazování společenských vztahů I když už dítě kolem sebe kamarády ke hrám mělo, pravděpodobně nevědělo, jak si s nimi má hrát. To se ale změní v průběhu těchto měsíců. Pozorně sledujte, že vaše dítě začíná věnovat pozornost dětem, se kterými přichází nyní do kontaktu, a dokonce se s nimi i sbližuje. Ještě asi není připraveno se s někým střídat nebo o něco dělit, ale brzy bude.

Námětová hra Námětová hra je důležitá pro rozvoj vašeho dítěte a jeho fantazie. Mezi 18. a 24. měsícem byste si měli povšimnout, že se tento typ hry stává velmi oblíbeným. V této době si nejspíš všimnete, že si batole něco žvatlá s plyšovými zvířátky a krmí panenky. Povzbuzujte dítě, aby rozvíjelo fantazii pomocí hraček, jako jsou oblečky, domečky pro panenky a napodobeniny potravin.

Povídání Mezi 18. a 21. měsícem nastává obrovský rozvoj řeči. Dosud vaše batole pravděpodobně jen mumlalo nebo gestikulovalo. V tomto věku však už můžete očekávat jednoduché fráze jako „Hotovo“ a další krátké věty. Zapojte se do dětské hry a do aktivit, které pomáhají rozvíjet nově objevený cit pro řeč, jako je hra na telefonování nebo střídání se ve „čtení“ knihy.

Nezapomeňte, že pro vaše dítě se toho mezi 18. a 21. měsícem hodně odehrává. I když vás možná překvapí, jak samostatné chce najednou dítě být a jak rychle roste, nezapomeňte, že všechny tyhle fáze znamenají, že se dítě krásně vyvíjí a vše je na správné cestě.

Souhlas pro soubory cookies