Jak rozpoznat nesnášenlivost potravin a alergie a poradit si s nimi

Loraine Stern

Krmení vybíravého batolete je těžké za každých okolností. Vzhledem k alergiím na potraviny a problémům s trávením některých jídel je to skutečná výzva.

Mezi opravdovou alergií, což je vážný zdravotní problém, a potravinovou intolerancí, která je většinou jen nepříjemná, je velký rozdíl. Tady jsou rady, jak je rozlišit a jak si s nimi poradit.

Potravinová alergie

Alergické reakce se spouštějí, když si tělo začne vytvářet protilátky na bílkoviny v jídle. Akutní alergická reakce doprovázená potížemi s dýcháním, a dokonce někdy i zkolabováním a šokem, může být životu nebezpečná.

Většinu alergických reakcí lze rozpoznat na základě symptomů, jako je kopřivka a další zarudlé vyrážky a pupínky, průjmy, zvracení, plný nos a sípání.

Nejčastější příčinou alergických reakcí u malých dětí je mléko. Každé dvě až tři děti ze sta trpí alergií na kravské mléko. Téměř u 95 procent to přejde ve věku 4 let.

Alergie na ořechy, korýše a vaječný bílek jsou na druhém místě. Je méně pravděpodobné, že reakce na tyto potraviny s věkem vymizí a někdy zůstávají po celý život.

Burské oříšky jsou další častou příčinou alergických reakcí. Nejsou to vlastně ořechy, ale luštěniny, jako hrášek, takže děti, které jsou alergické na burské oříšky, nejsou alergické na mandle, vlašské ořechy nebo jiné pravé ořechy.

Potravinová intolerance

Nejčastějším typem je intolerance laktózy – problém s trávením přírodního cukru v mléce. Plynatost nebo průjem se objevují do 30 minut až dvou hodin po požití mléka.

Intolerance laktózy může začít v každém věku, ale nejčastější je u dětí ve věku 4 nebo 5 let. Děti s opravdovou alergií na určitou potravinu nemohou snést ani malý kousek takového jídla. Intolerance laktózy nemá tak prudké projevy.

Mléčné výrobky jako jogurt nebo sýr často tyto problémy nepůsobí, protože laktóza se v nich rozkládá během zpracování. Některé děti mohou vypít trochu mléka, ale symptomy se u nich objeví, teprve když vypijí větší množství.

Intolerance lepku – problém strávit lepek v mouce – může být vážná. Je považována za dědičný imunitní problém ve střevech. Může bránit vstřebávání výživových látek a vést ke zpomalení růstu a váhového přírůstku, průjmům, zácpám nebo zánětlivosti. Intolerance lepku se může objevovat brzy po zavedení moučných výrobků, jako jsou cereálie nebo chléb, do stravy dítěte.

Co se s tím dá dělat

Máte-li podezření, že má vaše dítě alergii nebo intoleranci, poraďte se s dětským lékařem. Nestanovujte vlastní diagnózu, protože potravinové alergie jsou složité.

Pokud se ukáže, že vaše dítě má závažnou alergii, budete muset číst obsah potravin. Například jestli ovocná dřeň a margarin obsahují mléčnou bílkovinu casein, když se má vaše dítě vyvarovat potravinám s látkou calcium caseinate nebo casein uvedenou na obalu. Lepek se může skrývat ve vanilkovém extraktu, hydrolyzovaném rostlinném proteinu a kečupu. Je možné, že se budete muset poradit s odborníkem na výživu, abyste dítěti zajistili plnohodnotnou stravu s vitamíny a dalšími doplňky i při dodržování nezbytných omezení.

Pečovatelé, učitelé v mateřských školkách a přátelé, kteří vaše dítě krmí, by měli vědět nejen o alergii, ale také co dělat, když k reakci dojde. Váš dětský lékař vám může předepsat speciální pero obsahující adrenalin k okamžitému použití v případě prudké alergické reakce. Pera si uložte na různá místa (do auta, domů nebo do školky). Informujte každého, jak je použít a vyměnit po uplynutí záruky.

Souhlas pro soubory cookies