Základní informace o miminkách: kdy je miminko připravené na přijímání pevné stravy?

Deidre Uria

Je-li vaše miminko připravené na zavádění pevné stravy, použijte tento návod, který vám pomůže se rozhodnout, kdy svému dítěti zavádět příkrmy, jaká jídla mu nabízet a jak velké porce mu dávat, aby dostávalo všechny výživné látky, které pro svůj vývoj potřebuje.

Kdy přikrmovat

Podle Americké akademie pediatrů začíná vaše miminko vykazovat následující známky toho, že už je připravené zkusit pevnou stravu, když:

• Samo sedí • Drží hlavičku a krk • Otvírá pusinku, když se podává jídlo, a projevuje zájem o to, co jíte

Čím přikrmovat

Při zavádění pevné stravy klinika Mayo doporučuje:

1. Cereálie Ideální je při zavádění pevné stravy začít s jednodruhovými cereáliemi určenými pro miminka, rýží obohacenou o železo nebo ovesnými cereáliemi smíchanými s mateřským mlékem, kojeneckou mléčnou výživou nebo vodou.

2. Pyré Jednodruhová pyré z ovoce, zeleniny a masa se u miminek zpravidla zavádějí jako první. Ať už si pyré vyrobíte doma, nebo je zakoupíte v obchodě, sladké brambory, hrášek a kukuřice jsou skvělými přísadami pro dítě ve vývinu.

3. Jídla, která se dají jíst rukou Jakmile umí vaše miminko samo sedět bez opory a dávat si předměty do pusinky, můžete zkusit měkká jídla, která se dají jíst rukou a jsou najemno nakrájená na drobné kostičky, jako například banány, doměkka uvařené těstoviny, brambory a kuře.

Je důležité, abyste svému miminku zaváděli vždy jen jedno nové jídlo, a poté asi tři dny počkali, než budete zavádět další nové jídlo. Během této doby sledujte, zda se u vašeho děťátka neobjeví nějaké příznaky signalizující alergickou reakci na jídlo, a to včetně objevující se vyrážky a žaludečních potíží.

První ochutnávání jídel může být pro vaše děťátko vzrušujícím a neodolatelným zážitkem, buďte tedy pečliví při zavádění nových jídel, bedlivě ho sledujte kvůli riziku vzniku alergických příznaků nebo dušení a neustále mu poskytujte náležitou výživu, kterou potřebuje, aby bylo zdravé a silné.

Souhlas pro soubory cookies