Základní informace o miminkách: jak udělat z krmení zábavu

Monica Gullon

Krmení miminka je příležitostí, jak si vytvořit vzájemné pouto, a jak mu pomoci vytvořit zdravé stravovací návyky, které mu vydrží po celý život. Tady jsou některé strategie, jak v jednotlivých raných vývojových etapách života miminka udělat z jídla radostnou záležitost pro oba.

4–6 měsíců

Je už připravené? Pokud se přesvědčíte, že z vývojového hlediska je děťátko už opravdu připravené na pevnou stravu, vyhnete se oboustranným frustracím – podle Americké akademie pediatrů by miminko mělo být schopné udržet hlavičku a sedět ve vysoké židli nebo v sedátku pro kojence s dobrou oporou hlavičky. • Opatrně a pomalu. U prvního krmení miminka ho rovně posaďte a tlumeně na ně mluvte, zatímco mu budete nabízet malou lžičku jídla zředěného mateřským mlékem nebo kojeneckou mléčnou výživou. • Úplně nová zkušenost. Zpočátku možná většinu jídla vyplivne, takže se připravte na to, že spousta toho skončí na vašem oblečení (očekávejte nepořádek)! • Zůstaňte v klidu a nerozčilujte se. Trpělivost se vyplatí a vaše miminko nakonec přijde na to, jak se s jídlem vypořádat.

6–12 měsíců

Dodržujte v podávání jídla každodenní řád. Dejte svému děťátku vědět, že je čas jídla, posaďte ho do vysoké jídelní židličky a nabídněte mu lžíci. • Jděte příkladem. Nastavte priority v době jídla, vystříhejte se věcí, které by odváděly pozornost, a ukažte miminku, že si čas u stolu užíváte. • Vytvořte příjemné prostředí. Nabízejte děťátku rozmanitá jídla, jmenujte je podle barvy a nazývejte je optimistickým, pozitivním způsobem. • Nechte ho jíst svým vlastním tempem a odolejte pokušení vnutit mu víc jídla. Miminka si sama přirozeně regulují, kolik jídla sní, takže přestaňte s krmením, jakmile podle vnějších příznaků uvidíte, že už je plné, například bude odvracet hlavičku.

Celkově je důležité si zapamatovat, že batolata mají nestálé chutě a nerostou tak rychle jako miminka. Vaše dítě může jeden den jedno jídlo zbožňovat a druhý den ho odmítat, takže se to prostě musí zkoušet.

Souhlas pro soubory cookies