Rada pro zavádění pevné stravy: Zavádějte nová jídla jedno po druhém

Suzanne Dixon

I když bude ještě po dobu několika měsíců mateřské mléko nebo sušená kojenecká výživa nadále nejdůležitější součástí stravy vašeho miminka, můžete začít přemýšlet o přidání pevné stravy.

Malá rada: začněte pozvolna. Dospělí oceňují rozmanitost jídel, ale miminka potřebují nenásilný postup. Vyzkoušejte tyto rady.

Začněte s cereáliemi

Obohacená horká cereální kaše je dobrým zdrojem železa, vitamínů B a kalorií, které vaše dítě potřebuje. Pojídání malého množství jednodruhové cereálie (rýžové nebo ječmenné smíchané s mateřským mlékem nebo sušenou výživou) ze lžičky dvakrát denně pomůže vašemu děťátku s přechodem na pevnou stravu.

Přejděte na zeleninu, potom ovoce

Miminka lépe přijímají chuť zeleniny, když se vyvarujete sladkých jídel. Zkuste v poledne podávat mixovanou zeleninu, jako jsou fazolky nebo hrášek, a ráno pomalu přidávejte rozmačkané ovoce (například banány nebo neslazené jablečné pyré).

Vyčkejte

Než do jídelníčku zařadíte novou potravinu, dejte děťátku 5 dnů až týden, abyste si byly jisté, že není citlivé na předchozí jídlo.

Při krmení držte dítě ve vzpřímené poloze na klíně nebo v dětské židličce. Používejte malou lžičku (kojenecký pokrm by měl být jemný, hladký a přecezený) a sledujte, jestli nevyplazuje jazyk. Pokud ano, zkuste ještě pár soust a pak to odložte o týden nebo dva. Až povyroste, vystrkování jazyka přestane. A ještě poslední rada: cereálie nemixujte do lahvičky. Děťátko se musí naučit, jak používat ústa ke konzumaci pevné stravy.

Souhlas pro soubory cookies