8 tipů, jak zajistit bezpečnost dítěte během spánku

Marygrace Taylor

Syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS) nahání strach už při samotném pomyšlení! Může dokonce způsobit, že během prvních týdnů doma budete kolem svého spícího miminka neustále kroužit. I když odborníci neznají všechny příčiny SIDS, vědí, že se vyskytuje vzácně – a že existuje spousta věcí, které rodiče mohou udělat, aby se jeho riziko snížilo.

Zde jsou potřebné informace.

1. Co můžete udělat během těhotenství?

Postarejte se miminku o dobrý start řádnou prenatální péčí. Je také velmi důležité, abyste během této doby pečovala o své zdraví a vyhýbala se místům, která zdraví ohrožují, a to také nezdravému životnímu prostředí!

2. Ukládejte miminko ke spánku na záda

K odpolednímu nebo nočnímu spánku doporučujeme dítě mladší jednoho roku vždy ukládat na záda, aby se snížilo riziko SIDS. Výjimka: Pokud se přetočí na bok nebo na bříško, můžete jej tak nechat, protože je pravděpodobně schopné se přetočit zpátky.

3. Přesvědčte se, že je dětská postýlka bezpečná

Postýlka vašeho dítěte by měla splňovat platné bezpečnostní normy pro lůžka. Na matraci by mělo být natahovací prostěradlo. Zároveň platí, že to nemusíte přehánět s polstrováním nebo mantinely (které se tak či tak nedoporučují).

4. V postýlce žádné zbytečnosti

To znamená žádná plyšová zvířátka, neupevněné lůžkoviny, polštáře, mantinely, deky, přehozy ani jiné předměty, které by mohly dítě ve spánku udusit. Vašemu dítěti nebude vadit, že je postýlka prázdná!

5. V noci mějte dítě ve své blízkosti

Dětskou postýlku nebo koš umístěte na dosah ruky. Jakkoli moc si to přejete, nenechávejte dítě spát ve své posteli, protože se tím zvyšuje riziko vzniku SIDS.

6. Nenabalujte miminko příliš

Známkami toho, že je miminku příliš horko, je pocení, horká hruď nebo čelo. Obecně platí, že stačí miminko oblékat jenom o jednu vrstvu víc než sebe (aby vám bylo dost teplo).

7. Dejte miminku dudlík

Dudlík během nočního nebo denního spánku může snížit riziko vzniku SIDS. Ale pokud vaše dítě nemá zájem, nevadí! Nemusíte jej nutit.

8. Dávejte si pozor na pomůcky „snižující riziko SIDS“

Navzdory tvrzení na obalech klínů, speciálních matrací a spacích polohovadel nebylo prokázáno, že tyto výrobky snižují riziko SIDS. V některých případech mohou dokonce představovat riziko udušení!

Souhlas pro soubory cookies