Spánek tváří v tvář: dodržování spánkového režimu o víkendech a svátcích

I když přes týden vaše miminko spí bezvadně, možná zjistíte, že o víkendech nebo na dovolených je tomu jinak. Miminka mají ráda stálost a zaběhané pořádky, takže jakmile se ocitnou na novém místě nebo nějak dojde k narušení jejich běžného každodenního režimu, mohou mít problém se přizpůsobit.

Čtěte dál a dozvíte se tipy a rady ohledně toho, jak svému maličkému uchovat vzácný spánek – bez ohledu na to, kde jste.

1. Udělejte si časový rozvrh svého miminka

Pokud si vaše děťátko obvykle zdřímne od 13 do 15 hodin, zorganizujte výlet do ZOO před tímto časovým úsekem nebo po něm. Možná to zpomalí vaše tempo a můžete přijet domů dříve, než byste si přáli, díky tomu však udržíte svoje miminko odpočaté, spokojené a bdělé při další vycházce.

2. Přivezte s sebou věc, díky níž bude mít miminko pocit bezpečí

Když bude mít děťátko tuto drahocennou věc u sebe, uklidní ho to a pomůže mu, aby se cítilo bezpečně a mohlo bez problémů usnout.

3. Uložte své miminko do postele stejným způsobem jako doma

Tlumíte doma světlo, jemně miminku masírujete záda a zpíváte mu ukolébavku? Budete-li také v hotelu dodržovat tento každodenní režim, může mu to pomoci, aby mělo pocit bezpečí a jistoty.

4. Nezačínejte se sdílením postele, když jste mimo domov

Pokud miminko necháte spát v manželské posteli o dovolené, může se rozhodnout, že chce to samé i doma.

5. Dejte svému děťátku čas, aby si zvyklo

Jakékoli jiné místo než doma může miminku připadat jako cizí a nové. Nebuďte tedy překvapení, bude-li v době ukládání ke spánku trochu plakat nebo se probouzet několikrát častěji než obvykle. Zacházejte s ním stejným způsobem jako doma: zhruba po první noci by si už vaše děťátko mělo na nové prostředí zvyknout a opět spát dobře.

6. Střídejte se v péči o miminko

Pokud není důvod k tomu, aby se celá rodina orientovala podle toho, kdy si miminko zdřímne, nedělejte to! Se spícím miminkem může doma zůstat jeden z rodičů nebo prarodičů a zbytek rodiny si může užívat bruslení nebo prohlídku nějaké památky.

7. V noci vyrážejte na dlouhé vyjížďky autem

Mnoho dětí rychle usne během jízdy v autě. Pokud vaše miminko k takovým dětem patří, vyjíždějte na dlouhé vyjížďky v noci. Oblečte své děťátko do pyžama, abyste ho po příjezdu mohli jenom přenést do postele.

8. Skončete s odpoledními vyjížďkami

Pokud budete muset odpoledne cestovat pět hodin v autě, udělejte mezitím několik zastávek, aby se vaše dítě mohlo proběhnout. Vydá tak nějakou energii, neprospí půl dne a bude spát v noci.

9. Náhrada spánku

Pokud vaše dítě vynechá zdřímnutí nebo si zdřímne jenom na půl hodiny v kočárku, snažte se ho ten večer uložit k nočnímu spánku dříve, aby si zmeškaný spánek vynahradilo. Další den pokračujte v zaběhaném každodenním režimu.

Celkově lze říct, že pokud mělo vaše miminko pevný spánkový režim už předtím, můžete být v klidu: bude ho mít zase.

Souhlas pro soubory cookies