Tři tipy jak uspat malé dítě

Rachel Morris

Dobrou zprávou pro věčně nevyspalé maminky je to, že po několika měsících se spánkový cyklus dítěte stane pravidelným a maminka i dítě si budou moci užít více spánku.

Děti v tomto věku potřebují asi 14 hodin spánku během 24hodinové doby. Zjistíte, že jejich spánek je rozdělen na dva až tři cykly spaní přes den a sedm nebo osm hodin spánku v noci. Dále uvádíme několik tipů, jak zajistit klidný spánek dítěte.

1. Zaveďte režim ukládání dítěte ke spánku

Pokud jste tak již neučinili, začněte se zklidňujícím režimem pro zajištění nerušeného spánku dítěte. Režim ukládání děcka ke spánku musí být jednoduchý a relativně krátký. Osvědčené činnosti zahrnují například koupel děťátka, zpívání ukolébavek, čtení pohádek nebo houpání miminka v náručí. Ať už si zvolíte cokoli, dbejte na provádění stejných činností každý večer a ve stejném pořadí. Tím se miminko připraví na nerušený noční spánek.

2. Upravte dobu kojení

Po čtyřech měsících již děti nemusí jíst tak často – uměle živené děti maximálně čtyřikrát denně a kojené děti pouze pětkrát nebo šestkrát denně. V tomto období, kdy už dítě nemusí jíst tak často, je dobré postupně přestat s nočním krmením. Upravte zavedený režim tak, aby poslední lahvičku dítě vypilo nebo aby bylo naposled kojeno těsně předtím, než půjdete spát.

Děťátko může ještě v noci občas zaplakat, ale v tomto věku už ho můžete utišit několika slůvky nebo krátkou ukolébavkou místo krmení.

3. Prevence rizika SIDS

V tomto věku se snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS). Přesto stále ukládejte dítě na záda a odstraňte z postýlky všechny měkké předměty (polštářky, deky a plyšová zvířátka).

Zhruba v 6 měsících se miminko začne převracet ze zad na bříško. Když se takto převrátí během noci, nemějte obavy. Není třeba ho při spánku otáčet zpět.

Vy i vaše děťátko pravděpodobně spíte v noci déle, ale různým zádrhelům se asi nevyhnete. Pokud něco dětský spánek naruší, určitě dodržte zavedený režim a modlete se, aby byla další noc klidnější!

Souhlas pro soubory cookies