Co obléci dítěti na spaní

Jennifer Kelly Geddes

Asi znáte dilema ohledně teploty, tj. udržovat teplotu v dětském pokoji dostatečně vysokou, aby miminku nebyla zima, ale ne příliš vysokou, aby se nepřehřálo.

Vzhledem k tomu, že neexistují žádná striktní pravidla pro oblékání dětí po novorozeneckém období (zhruba v prvních třech měsících má většina miminek ráda zavinovačku a některé potřebují vrstvu navíc), nejdříve zkontrolujte teplotu v místnosti. Pokud vy potřebujete další vrstvu, miminko ji bude pravděpodobně potřebovat také.

Jestli máte pocit, že děcko je prochladlé a potřebuje teplejší pyžamko nebo další vrstvu, sáhněte mu na nožičky. Má miminko stále studené ručičky a nožičky, i když tělíčko má teplé a v místnosti je teplo? Nemusíte si neustále hrát s termostatem. Ručičky a nožičky malých miminek prokřehnou totiž rychleji než u větších dětí a dospělých.

Jestliže si všimnete, že dítě má často studené ručičky a nožičky, když spí, dejte mu na noc dupačky nebo spací pytel. (Jsou dole sešité a dobře děti chrání před prochladnutím.) Zkusit můžete i ponožtičky nebo rukavičky.

Zde je několik dalších tipů na to, jak spící děcko udržet v teple celou noc:

Nepoužívejte peřinku. Schovejte si peřinku na dobu, kdy bude děcku alespoň 12 měsíců, protože s sebou nese riziko udušení. Namísto toho zabalte miminko do dětské přikrývky a zastrčte ji pevně za jeho ramínka. • Oblékání na noc. Používejte s rozmyslem všechny přikrývky a další vrstvy oblečení na spaní. • Víc neznamená vždy lépe. Více vrstev může někdy způsobit nebezpečné přehřátí miminka, když spí. Obecně dávejte miminku o jednu vrstvu navíc, než máte vy, když jdete spát. • Zjistěte, proč dítě pláče. Je miminko neklidné? Důvodem může být, že je mu zima nebo horko, takže se snažte zjistit, proč pláče.

Souhlas pro soubory cookies