Pět tipů pro účinnou rutinu ukládání ke spánku

Cheryl Lock

Po narození miminka trpí maminka obvykle určitým deficitem spánku. Zavedení pravidelného režimu spánku dítěte pomůže vám oběma dostatečně se vyspat.

Pravidelný spánkový cyklus se vytvoří u dětí až kolem 6 měsíců, novorozeňata by měla spát asi 16 až 17 hodin, vždy 1–2 hodiny vcelku.

Pravidelný spánkový režim vašeho novorozeněte je nezbytný pro jeho zdravý vývoj. Zaveďte správný režim pro vaše děcko pomocí těchto tipů.

1. Zajistěte vhodné prostředí

Nikdo neusne v místnosti plné vzruchů, a novorozeně už vůbec ne. Z bezpečnostních důvodů a pro zajištění nerušeného spánku dítěte nedávejte do postýlky žádná plyšová zvířátka a hračky. Postýlku také nestavte k oknu nebo ke dveřím, odkud může pronikat světlo, zvuky nebo tam může být průvan.

2. Zvolte správnou dobu

Nejlépe je uložit dítě do postýlky hned, jak začne být ospalé. Pokud chováte nebo kolébáte novorozeně, dokud úplně neusne, může mít potíže bez této stimulace znovu usínat v noci v případě, že se probudí.

Jestliže děcko není schopno samo znovu usnout, zkontrolujte ho, ale příliš ho nerozptylujte. Když se dítě probudí, je nejlepší ho udržovat co nejospalejší, aby bez problémů znova v postýlce usnulo.

3. Připravte miminko na nerušený spánek

Má miminko čistou plenku? Je najezené?

Pláčem vám dítě sděluje, že je mokré nebo má hlad. Tím se řiďte, než novorozeně uložíte ke spánku (jinak nevydrží moc dlouho spát).

4. Buďte důslední

To platí zejména u batolat, která již mají větší pojem o tom, kdy se chodí spát. Nastavení důsledného harmonogramu u novorozeněte přispěje k zavedení pevného režimu, včetně správných spánkových návyků. V zájmu svého zdraví a výdrže se snažte si každý den lehnout a odpočívat ve stejnou dobu s miminkem, a nemusíte si ani zdřímnout.

5. Omezte hraní miminka před spaním

Je důležité u novorozeněte zavést dobu na spaní a dobu na hraní. To znamená, že byste měli zkracovat dobu hraní před spaním na minimum.

Snažte se hrát si s děckem během dne, a nikoli v noci. Tím se upraví doba jeho spánku přes den a v noci bude déle spát.

Všechno co děláte, dělejte trpělivě. Péče o novorozeňátko je jedním z nejúžasnějších období vašeho života, které však může být i dosti stresové, zejména při deficitu spánku. Zaměřte se na zavedení pevného spánkového režimu miminka a za několik týdnů si oba budete užívat pravidelnějšího spánku.

Souhlas pro soubory cookies