Pět způsobů, jak může jídlo vašemu maličkému pomoci lépe spát

Jennifer Kelly Geddes

Zdravá strava a vydatný spánek jsou dva nejdůležitější faktory vývoje vašeho děťátka a asi budete nějakou dobu trvat, než se vám podaří je skloubit. Naštěstí jsou tyto dva důležité úkoly provázané. Správná strava během dne a před spaním podporuje dobrou výživu a zdravý spánek vašeho novorozeněte nebo batolete.

Zkuste následující tipy pro zajištění nerušeného spánku!

1. Načasování krmení

Pozdní večeře je někdy nevyhnutelná, ale jinak se snažte nakrmit novorozeně několik hodin předtím, než jde spát. Příliš plný žaludek před spaním může být nepříjemný a potrava pro vaše maličké hůře stravitelná.

2. Nechte místo pro mléko

Mléko obsahuje nejen vápník pro silné kosti, ale také tryptofan, aminokyselinu, která působí jako přirozené sedativum. Mléko má přirozené uspávací účinky, takže děcko nakrmte umělou výživou nebo nakojte před večerem nebo dejte batoleti skleničku mléka při večeři.

3. Nepříliš výrazná strava je nejlepší

Vynechte těsně před spaním potraviny s vysokým obsahem kyselin, například citrusové plody nebo rajčata, a stejně tak smažená a těžká jídla. Mohou způsobovat u dítěte reflux (zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu) a narušovat jeho klidný noční spánek.

4. Vynechejte limonády

Nedopřávejte dětem příliš často limonády, a to nejen proto, že často obsahují cukr. Některé limonády obsahují velké množství kofeinu, který brání spánku. Zdaleka nejzdravějším nápojem pro vaše maličké je voda a mléko.

5. Vynechejte sladkosti

Asi každé dítě miluje čokoládu, ale tato pochoutka obsahuje také malé množství kofeinu. Nedávejte před spaním dítěti sladkosti a zvolte místo toho raději kousek ovoce.

Příprava večeře pro novorozence nebo batole může být dost náročná, ale když se nad stravou, kterou děcko dostane před spaním, trochu zamyslíte, bude miminko nerušeně spát celou noc.

Souhlas pro soubory cookies