Co je třeba vědět, když váš drobeček potřebuje kamaráda na spaní

Rachel Morris

Oblíbení společníci batolete mohou být nejrůznějších tvarů a velikostí, například otrhaná deka, milovaný medvídek nebo něco tak neobvyklého jako jedno z maminčiných triček. Pro tyto hračky není v postýlce místo a lze je používat jen přes den.

Přečtěte si, co všechno by měly maminky vědět, včetně některých nápadů ohledně hraček vhodných pro děti při usínání.

Základní informace

To, že děti s sebou neustále nosí některou z oblíbených hraček, je zcela normální součástí vývoje dítěte a většina dětí si najde takového oblíbeného společníka ve věku 8–12 měsíců. Dítěti obvykle stačí nějaký měkký předmět, například deka nebo polštářek, který mu dá pocit bezpečí a jistoty, když zrovna nejste nablízku. Mnoho dětí může být také na oblíbených hračkách značně citově vázáno, což je také normální. Neberte to tak, že by vaše dítě bylo závislé nebo že by na tom bylo něco špatného.

Bezpečnost na prvním místě

Můžete děcku dovolit, aby si do postýlky vzalo oblíbeného medvídka, ale důležité je trvat na tom, aby dítě do 7 měsíců nechalo všechny měkké hračky a deky mimo postýlku. Některé předměty mohou způsobit udušení a zvyšují riziko syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS).

Děti mohou také svoji oblíbenou hračku žužlat. Proto pečlivě zkontrolujte, jestli na ní nejsou nebezpečné součásti, například knoflíky a jiné malé části, které by dítě mohlo vdechnout a zadusit se.

Pěkná sbírka

Asi budete překvapeni, když si vaše děcko oblíbí něco jiného než třeba měkkého plyšáka, ale i to je normální. Některé děti mohou dát přednost svému oblíbenému leporelu a trvat na tom, že s ním budou spát, jiné děti si vyberou vláček nebo autíčko. Pokud jste si jisti, že si děcko nemůže ve spánku ublížit, můžete mu dovolit, aby si vzalo do postýlky i tyto méně obvyklé hračky.

Maminky většinou rychle zjistí, že je vždy nutné mít po ruce náhradní hračky. Když si děcko oblíbí nějakou hračku, opatřete si ještě jednu úplně stejnou a mějte ji někde v záloze. Když děcko hračku ztratí (nebo když je třeba medvídka vyprat), budete připraveni vytasit se s náhradní hračkou, ještě než začne natahovat.

Souhlas pro soubory cookies