Každodenní režim ukládání ke spánku: 10 až 12 měsíců

Rachel Morris

Zavedení spánkového režimu bude zásadní, jak vaše děťátko poroste. Mějte na paměti tyto zásady ukládání miminka k nočnímu spánku.

Od lezení až po zdokonalení koordinace zraku a rukou bude vaše děťátko na konci prvního roku života dělat skoky ve vývoji, spánek nevyjímaje. Postupně se odnaučí jíst během noci a všimnete si také, jak se mění jeho spánkový režim. Následující zásady vám pomohou zajistit, aby vaše dítě v posledních měsících prvního roku života odpočívalo tak, jak potřebuje.

Dopřejte mu dostatek spánku

Vaše starší děťátko potřebuje méně spánku, než když bylo novorozenětem – asi 14 hodin během 24hodinového dne. Nicméně i tak si zdřímne dvakrát denně jako obvykle, což je důležité pro jeho růst a vývoj.

Dodržujte pravidelnost

Pravidelný režim ukládání ke spánku je pro bezproblémový průběh noci zásadní. Můžete si však všimnout, že s růstem dítěte se mění i jeho zájmy. Pokud váš režim nefunguje tak, jak fungoval dříve, zamyslete se nad změnou některé části zavedeného režimu ukládání ke spánku (například čtení z knihy místo zpívání ukolébavky). Jen nezapomeňte, že aktivity musí být tiché a klidné, a dělejte je ve stejném pořadí každý večer, aby dítě vědělo, že rituál končí nočním spánkem.

Nezdržujte se v dětském pokoji

V tomto věku je klíčovým stupněm ve vývoji dítěte to, že začne chápat trvalost objektu nebo-li fakt, že lidé i věci nadále trvají, i když je nevidí. Vědomí, že jste někde jinde v domě, může dítě rozčilovat, když opouštíte pokoj, a bude se snažit vás přesvědčit k návratu. Uslyšíte-li ho plakat, nakoukněte do pokoje, ale nerozsvěcujte a nezdržujte se tam moc dlouho. Naučíte tím dítě usínat bez pomoci někoho druhého.

Ujistěte se, že dětský pokoj je bezpečný

Asi ve 12 měsících bude nejspíš další klíčovou etapou ve vývoji dítěte postavení se bez pomoci. Myslete na to, až budete zabezpečovat pokojík, kde se nachází dětská postýlka. Odstraňte všechny fotografie, obrázky nebo dekorace, na které by mohlo dítě dosáhnout. Pro starší děti (a miminka jakéhokoli věku) je pravidelnost zásadou, takže se snažte dodržovat stejný režim každý den, i když jste pryč z domova. Dobře odpočinuté dítě bude mít dobře odpočinutou maminku!

Souhlas pro soubory cookies