Mezi námi maminkami: Noc bez buzení je důvodem k oslavě

Izabela, moje prvorozená dcera, přišla na svět jako zdravé a buclaté dítě. Vážila skoro 4 kila a měla plno tmavě hnědých vlasů. Stejně jako všechny čerstvé maminky jsem začala tušit, že mé dny nerušeného spánku a možnosti si přispat jsou minulostí.

A nemýlila jsem se!

Izabela se zpočátku budila a usínala nepravidelně, čímž nás s manželem nutila vstávat kdykoli během noci. Dychtivě jsem očekávala den, kdy moje dítě prospí celou noc. Samozřejmě chvíli to trvá, než dítě této mety dosáhne, ale nakonec se to povede.

U nás to proběhlo následovně.

Pomalu, ale jistě

Než byly Izabele tři měsíce, zavedly jsme si před spaním ustálený postup: koupání, ošetření, pohádka a postýlka. Tento pravidelný postup jí pomohl se večer uklidnit a signalizoval, že je čas jít spát. Uložila jsem každý večer miminko ke spánku, a to spalo až do 2 hodin ráno – kdy začalo křičet a dožadovat se dalšího krmení.

Už jsem téměř tam

Postupně se Izabela začala budit o něco později, což byl vývojový milník, který mi také poskytl možnost tak velmi potřebného odpočinku. Mým cílem bylo dosáhnout, aby spala od večera až do 5 hodin ráno.

Povedlo se jí to!

Když Izabela konečně spala sedm hodin v kuse, byla jsem trochu překvapená. Věděla jsem, že se mi nakonec povede přivést své dítě k tomu, aby spalo celou noc, ale bohužel, moje tělo bylo připraveno na to, že se probudí dřív. Prsa se musí pravidelně vyprazdňovat, takže zatímco spala dál, já jsem byla stejně vzhůru – a to s poměrně bolestivými a plnými ňadry!

Rychlé krmení

Jakmile se Izabela probudila, nakojila jsem ji, takže se mi ulevilo. Pořádně se napila z obou stran – a pak okamžitě usnula!

Po dalším týdnu se moje prsa přizpůsobila a Izabela si naštěstí nadále dodržovala svůj nový režim a spala celou noc.

Nyní, když je Izabela o několik let starší, z ní vyrostlo dítě, které velice dobře spává. I když někdy s lítostí vzpomínám na dny, kdy byla miminkem, určitě mi nechybí dny, kdy mne její spánkový režim držel celou noc vzhůru. Teď se konečně všichni vyspíme!

Souhlas pro soubory cookies