Maminky sobě: Co potřebujete pro první noc, kdy je vaše dítě na noc samo

Jak dlouho má spát miminko v ložnici rodičů po tom, co přijde z porodnice? Na to neexistuje žádná univerzální odpověď. Závisí to na tom, čemu dáváte přednost z hlediska vývoje dítěte, a na tom, jak to v dané rodině funguje.

Moje dcera spala v naší ložnici tři týdny a pak jsme se rozhodli ji přesunout do krásné nové postýlky do dětského pokojíčku.

Věděli jsme, že jsme k tomuto významnému kroku připraveni. Nechtěli jsme už totiž chodit kolem dcerky po špičkách a bát se, že ji probudíme, kdykoli jsme do ložnice vstoupili. I když jsme si byli jisti, že je to správné rozhodnutí, neustále se mi po ní stýskalo a měla jsem o ni strach (i když dětský pokojíček byl hned vedle).

Abychom se zbavili zbytečných starostí spojených s tímto přesunem, pořídili jsme si několik věcí, které nám péči o dítě usnadnily:

Audio/video chůvička: Maminkám často stačí audio-chůvička, ale více vás uklidní, když vidíte vaše děťátko klidně spát v postýlce.

Spací vak: Spací vak udržuje miminko v teple a bezpečí v jeho postýlce. Naše malá nikdy neměla ráda zavinovačku, protože chtěla mít volné ručičky.

Pohodlné houpací křeslo: Protože jsem neměla miminko vedle sebe, abych po něm jednoduše sáhla a dala si ho do postele pro noční kojení, koupili jsme do dětského pokojíčku houpací křeslo, kde jsem mohla pohodlně sedět a dcerku kojit. Bylo to velmi příjemné a dcerka pak při kolébání usnula.

Pamatuji se, jak jsme ji poprvé uložili do postýlky, kde vypadala ještě drobnější, a hned jsme zapnuli chůvičku. A pak jsme s manželem pozorovali celou věčnost naši malou, jak leží v postýlce. I když jsem věděla, že jsme pro její bezpečnost udělali všechno, nemohla jsem si jako čerstvá maminka pomoci a stále jsem se o ni bála.

Zjistila jsem, že se těším, až začne brečet, protože má hlad, a já budu zase s ní. Také jsem se přistihla, jak se vkrádám do dětského pokoje a s uchem u jejího obličejíčku poslouchám, jak dýchá.

První noc proběhla úspěšně a s každou další se mé obavy stále zmenšovaly. Mohli jsme se s manželem vrátit téměř k normálu a navázat na naše pozitivní pocity z toho, že jsme se stali rodiči.

Souhlas pro soubory cookies