Řešení problémů s dětským spánkem. Snadné ukládání ke spánku

Rebecca Adler Warren

Nejste sama, kdo může mít problémy vyznat se v režimu spaní vašeho novorozeňátka. Spánek dítěte je přinejmenším nepředvídatelný! Novorozenci obvykle spí 16 i více hodin denně v několikahodinových cyklech. Již ve 3 měsících si ale může miminko zdřímnout v noci až na pět hodin. A v 6 měsících není výjimkou i 9–12hodinový nepřerušovaný spánek.

Děti ale nespí vždycky jako podle učebnice! Pro zajištění klidného nočního odpočinku pro miminko i pro vás se řiďte těmito radami.

1. Zaměstnejte děcko přes den

Zábavný den může zajistit klidný spánek v noci. Aktivity vhodné pro daný věk, například procházka s kočárkem kolem domu a občasné pokládání miminka na bříško, významně pomohou připravit vaše maličké ke spánku. Vycházka, i když jen proto, abyste si něco vyřídili, bude miminko stimulovat a přispěje i k zachování vašeho duševního zdraví!

2. Spánek přes den a v noci

Učte dítě již v raném stadiu rozlišovat mezi spánkem přes den a v noci a porozumět rytmu dne. Miminko tak lépe pochopí, že ve dne si děti hrají a v noci spí. Když ho uložíte ke spánku přes den, nezatahujte úplně závěsy a nechte pronikat trochu světla do místnosti. Nemusíte se chovat úplně tiše. Nakonec, když děcko spí, musíte stihnout spoustu další práce.

3. Navoďte správnou náladu

Klidné prostředí dětského pokoje pomáhá zklidnit rozdováděné dítě a uspat ho, takže zatemněte místnost a vytopte ji na příjemnou teplotu. Před zhasnutím je dobré vyměnit miminku plenku.

4. Přehodnoťte své zvyky

Asi byste si rádi odpočali po těžkém dnu u televizní show, ale vaše novorozeně spíš dá přednost klidu a tichu při posledním krmení. Vytvořte pro děcko uklidňující režim ukládání ke spánku.

Významnou součástí tohoto režimu je koupání, čtení a zpívání oblíbených ukolébavek v tichém prostředí. Dbejte na to, abyste večer prováděli stejné činnosti ve stejném pořadí. Nakonec ztlumte světla a položte miminko do postýlky, když začíná být ospalé, aby se naučilo usínat samo. Pro to, aby si miminko zvyklo na režim usínání, je důležité ukládat je večer do postýlky vždy ve stejnou dobu.

Režim spánku miminka může samozřejmě narušit nachlazení, prořezávání prvních zubů, sny a hluk. S výjimkou těchto případů vám uvedené rady pomohou zajistit pro vaše maličké potřebný spánek.

Souhlas pro soubory cookies