Skvělé řešení problémů se spánkem dítěte a rutina ukládání ke spánku

Caitlin Boyle

Představte si, že se bavíte se svými nejlepšími přáteli v luxusní restauraci. Zrovna se chystáte říct nějaký dobrý vtip, když vás najednou někdo bez varování z večírku odtáhne a hodí vás do postele. Těžko by se vám usínalo, že? Asi by vám bylo do pláče! Přesně tak se cítí vaše dítě, když nemá nastavený režim ukládání ke spánku. Je zmatené, mrzuté a mírně vyděšené.

Nastavený režim ukládání ke spánku signalizuje miminku, že je čas na odpočinek. Zároveň se tím vyhnete zbytečnému pláči miminka a můžete těchto chvilek využít k prohloubení citových vazeb s miminkem. A všichni nevyspalí rodičové mohou potvrdit, že není nic krásnějšího než klidně spící miminko (a tím pádem šance si aspoň chvilku užít!).

Buďte důslední…

Čtení knížky nebo koupel před spaním přispívá k uvolnění v každém věku, ale to není to jediné, co pomáhá usnout. Nejdůležitější součástí režimu ukládání ke spánku je jeho důslednost.

Když dodržujete určitý model, například zazpíváte písničku, jemně miminko masírujete nebo se s ním v náručí pohupujete při tiché hudbě a tlumeném světle, bude miminko vědět, co přijde (spánek!).

…ale nebuďte důslední příliš!

Jestli už jste někdy byli s miminkem na dovolené a zapomněli jste vzít s sebou jeho milovaného medvídka (tragédie!), víte, že flexibilita je důležitá pro zajištění pokojného spánku vašeho dítěte.

Pěstujte adaptabilitu dítěte občasnými drobnými úpravami zavedeného režimu. Jestli se miminku líbí relaxační hudba, zkuste tu a tam něco hlučnějšího. Pokud dítě obvykle spí v dupačkách, dejte mu jednou až dvakrát týdně spací vak.

Mazlení se před spaním patří k nejsladším okamžikům rodičovství, ale i maminka někdy potřebuje vypnout. To je dobrý důvod, aby dítě ke spánku občas ukládal druhý rodič, babička nebo chůva. Když si dítě zvykne, že ho do postýlky ukládáte jenom vy, může při usínání zlobit, když za vás zaskočí někdo jiný. Takže si lehněte na gauč a občas přenechte ukládání miminka někomu jinému. Do budoucna se to vyplatí.

Ukládání ke spánku musí být krátké a příjemné

Ukládání miminka ke spánku není žádný obřadní tanec, který by vás zcela vyčerpal.

Stačí 10–15 minut čtení pohádek, zpívání ukolébavek nebo klidné hraní při tlumeném světle. Tónem hlasu a chováním naznačujte, že se blíží doba spánku. Mluvte potichu a několikrát pořádně zívněte. (Někdy není ani třeba předstírat!)

Pak dítě přebalte, dejte mu lahvičku nebo ho nakojte, vyčistěte mu zoubky nebo dásně a oblečte ho do pohodlného pyžamka. Maminky mají často úspěch se zavinovačkou, která poskytuje miminku mimořádný pocit bezpečí. Navíc vypadají jako úhledná vánočka!

Dítě ukládejte ke spánku, když je ospalé, a ne když už je úplně vyřízené. Když se probudí uprostřed noci a zjistí, že už není u vás, může být zmatené a bránit se spánku, dokud zase nepřijdete.

Souhlas pro soubory cookies