Základní zásady spánkového režimu dítěte

Jennifer Kelly Geddes

Po prvních měsících nočního krmení ve věku kolem šesti měsíců bude vaše dítě pravděpodobně schopné spát celou noc. Zavedení pravidelného spánkového režimu mu pomůže se uklidnit po dni plném her a připravit se na pořádný spánek.

Nabízíme několik nápadů, jak u miminka zavést spánkový režim tak, abyste se oba dobře vyspali.

1. Buďte důsledná

Pravidelný režim miminkům svědčí nejlépe a čas ke spánku není výjimkou!

Každodenní režim ukládání ke spánku pomůže dítě uklidnit a umožní mu pochopit, co se očekává. I když není vždy možné každý den dodržet přesný postup (můžete být někdy mimo nebo na dovolené), snažte se zhruba dodržet postup a čas ukládání miminka ke spánku.

2. Večerní hygiena

Po teplé koupeli se každý cítí trochu ospalý, takže to je přesně to, co i vaše dítě potřebuje. Není potřeba děti každý večer drhnout od hlavy až k patě, ale rychlá lázeň v teplé vodě může mít velmi uvolňující účinek.

Máte-li málo času, omytí obličeje, krku a rukou teplou žínkou také postačuje.

3. Nezapomeňte na pohádku

Čtení je skvělé pro rozvoj řečových schopností vašeho dítěte, a když mu čtete večer, je to krásný způsob, jak být spolu a navodit útulnou atmosféru.

Jedno nebo dvě dětská leporela na konci ukládání ke spánku vašemu dítěti naznačí, že se den chýlí ke konci.

4. Zpívejte!

I když nezpíváte čistě, pár taktů jedné písničky pomůže vaše dítě uklidnit. Když mu budete zpívat, můžete jej zároveň kolébat nebo houpat, ale nedržte jej v náručí, než pořádně usne, protože pak může být pro ně těžké se naučit usínat samotné!

Uložit jej do postýlky, když je ospalé, ale ještě vzhůru, je lepším řešením.

5. Žádný spěch!

Pokud se vaše dítě v noci probudí, nechte jej chvíli tak, aby zkusilo znovu usnout samotné. Většina dětí se v tomto věku dovede samo uklidnit a usnout, tak nechte svému miminku trochu času, aby se o to pokusilo.

Pokud to vypadá tak, že se mu nepodaří se samo uklidnit, zasáhněte, ale neprotahujte to. Nezapínejte silné světlo, nemluvte na něj hlasitě ani si s ním nehrajte. Cílem je udržet atmosféru klidu, aby dítě mohlo okamžitě usnout.

Zavedení spánkového režimu, který bude fungovat, trvá nějakou dobu, ale jakmile se to povede, většině miminek svědčí. Informujte i ostatní osoby, které budou miminko hlídat, co na vaše dítě funguje (například jedna pohádka a pak dvě písničky). Postup dodržujte a oba budete spát lépe!

Souhlas pro soubory cookies