5 činností, které pomohou vašemu dítěti se vyvíjet

Stephanie Elliot

Když se vaše tříměsíční dítě ráno vzbudí, vítá vás celé veselé. Hraje si více než kdy jindy. Když vidí váš obličej a slyší váš hlas, neustále na vás reaguje, vrká, brouká si a směje se. Nabízíme vám několik způsobů, jak si s ním můžete hrát a zároveň mu pomoci rozvíjet důležité dovednosti.

1. Na podlaze

V této fázi je důležité si poležet na bříšku, takže myslete na to, že by dítě každý den mělo nějaký čas strávit na zemi, s vámi nablízku, aby si cvičilo svaly.

Aby tato činnost byla zajímavější, položte před miminko barevné hračky: ačkoli na ně ještě nedosáhne, bude se rádo dívat na výrazné a živé barvy. Hračky, které hrají a svítí, jsou také zábavné, ale dávejte pozor na to, abyste miminko nestimulovali přespříliš. Je ještě velmi malé, takže nové věci mu ukazujte postupně a sledujte jeho reakce.

2. Podívej na něj!

Vaše miminko moc rádo kouká na obličeje, a tak jej mohou fascinovat zrcadla. Umístěte do dětské postýlky nerozbitné zrcadlo tak, aby vidělo svůj obličej. Když se budete společně sledovat v zrcadle, povídejte mu o jeho očích, uších, nose a ústech a zároveň na ně ukazujte prstem.

I když nemusí umět opakovat slova, která říkáte, připravujete půdu pro dobrou komunikaci v budoucnu!

3. Zpívejte a hýbejte se

Jemně tleskejte ručkami dítěte a zároveň recitujte říkanky nebo zpívejte. Váš hlas je pro vaše dítě nejdůležitějším zvukem a ať zpíváte cokoli, pro jeho uši je to hudba.

4. Čtecí pravidla

Pokud jste ještě dítěti nezačala číst, teď je čas začít. Je možné, že bude více reagovat na knihy s kontrastními vzory než na ty, které jsou lépe čitelné.

5. Sledování hračky

Výborným cvičením, která učí vaše dítě zaměřovat zrak na nějaký předmět, je položit je na zem a přidržet hračku asi 10 centimetrů nad jeho hlavou. Pomalu hračkou pohybujte ze strany na stranu a nechte dítě sledovat ji očima.

Jak si vy a vaše dítě užíváte zábavu a hry, dítě se učí a dosahuje milníků. Už toho tolik dovede! Jediné, co zbývá, je spojit to všechno dohromady. Do toho, mimi, do toho!

Souhlas pro soubory cookies