Několik „poprvé“ v životě dítěte: posazení

Sarah Pottleger

1. Hodně času na bříšku

Podle Americké akademie pediatrů (AAP) díky velkému množství času strávenému v poloze na bříšku (ujistěte se, že je miminko vzhůru, a po celou dobu na ně dohlížejte) miminko posiluje svaly na zádech a krku.

Přesvědčte se, že vaše děťátko umí samo zvednout hlavičku, protože to signalizuje, že posiluje zádové svalstvo a že se vyvíjí tak, aby se umělo samo posadit.

2. Jakmile zvedne hlavičku

Podle AAP je zvednutí hlavičky signálem, že se vyvíjejí svaly potřebné k tomu, aby se miminko udrželo ve vzpřímené poloze. Můžete ho zkusit posadit tak, že ho opřete o polštáře, které ho budou podpírat a díky nimž si zvykne na sezení.

3. Sedněte si s ním

Chcete-li, aby si zvyklo na polohu vsedě, můžete mu pomoci tak, že si sednete s ním. Sedněte si se zkříženýma nohama a položte si děťátko do náruče tak, aby se svými zády opíralo o váš žaludek, takže bude sedět zpříma.

4. Nechte ho, ať si to zkusí samo

Jakmile začnete mít pocit, že vaše miminko nabírá sílu, dejte ho do polohy vsedě. Sedněte si přímo naproti němu a sledujte, jestli už bude umět sedět samo.

Možná bude trochu nejisté a vratké, ale nebojte se – teprve se to učí! Podle AAP se mnoho miminek posadí s jistou pomocí rodičů někdy mezi 4 a 7 měsíci věku.

5. Dávejte ho do polohy vsedě

Abyste svému capartovi pomohli si zvyknout na to, jaké to je sedět, dávejte ho často do polohy vsedě, pokud jste na pohovce (nebo v jakémkoli rohu vystlaném polštáři). Vždycky si sedněte hned naproti svému děťátku, protože každou chvíli může dojít ke svalení!

Souhlas pro soubory cookies