Známky, že vaše dítě chce chodit

Suzanne Dixon

Zhruba kolem jednoho roku udělá dítě první krůčky a stává se batoletem. Tento samostatný pohyb otvírá dítěti zcela nový svět.

Než však k prvním krůčkům dojde, čeká vás zřejmě náročné období.

Změny režimu

Často se stává, že se budoucí batolata těsně předtím, než začnou chodit, v noci budí téměř každé čtyři hodiny. Nenechte se tímto narušením běžného režimu rozhodit. Velký počin, na který se vaše dítě chystá, bude stát za to.

Stejně tak nebuďte překvapeni nebo se neznepokojujte tím, že dítě křičí, kdykoli od něj odcházíte. Ono chce být tím, kdo chodí. Všechen tento rozruch vyvolává nový cíl vašeho děcka – dosáhnout nezávislosti.

Jaké bude vaše děcko batole?

To, jak si dítě počíná při chůzi, hodně napoví o jeho osobnosti. Váhá a je opatrné? Je odvážné a riskuje? Ať už se chová jakkoli, jak je jednou na nohou, začne se vám vzdalovat!

V této době je také třeba koupit první botičky. Měly by být jednoduché a měkké, vhodné pro chůzi venku a na drsném povrchu. Jinak je pro dítě nejlepší chůze naboso.

Radost z dosaženého úspěchu pohání dítě od rána do večera a vy budete neustále v běhu, abyste mu stačili. Pozorujte, jak se snaží jít do kopce nebo jak zkouší nějaký nový povrch, například trávu. To všechno je nové a vzrušující pro vás i pro ně.

Souhlas pro soubory cookies