Lezení tváří v tvář: zábavné hry při lezení

I když podle Americké akademie pediatrů (AAP) začíná mnoho miminek lézt mezi 7 až 10 měsíci, nemusíte jenom čekat, až začne ta pravá legrace! Tady je pět hraček a sedm her na podporu lezení, které lze zařadit do hrací doby, aby miminko pošťouchly tím správným směrem:

Hračky

Postupné zavádění hraček, které slouží na podporu pohyblivosti, je skvělým způsobem, jak si užít trochu legrace a zároveň pomoci svému maličkému posílit důležité svaly.

1. Zrcadlo Malé děti milují pohled na vlastní odraz, takže umístěte zrcadlo ve velikosti dítěte na jeho dosah a poté je rychle od děťátka odtáhněte. Jakmile se utiší povyk, opřete zrcadlo o stěnu nebo nějaký nábytek a naznačte děťátku, aby se snažilo směrem k zrcadlu pohybovat a dotknout se ho.

2. Měkký hopsající míč Tato jednoduchá hračka se skvěle hodí pro řadu her souvisejících s lezením, takže mějte vždycky jeden (nebo dva) po ruce.

3. Dřevěná hračka s provázkem Pomalu táhněte tuto hračku po podlaze a ukažte miminku, jak ji má chytit. Možná objevíte stejný typ hraček z umělé hmoty, ale dřevo je lepší pro případ, že vás vaše děťátko skutečně chytí a rozhodne se, že si hračku strčí do pusy!

Hry

Zatímco si budete se svým dítětem hrát, abyste mu udělali lezení zajímavější, zařaďte do hry také konkrétní pozitivní posilování. Zde je sedm různých činností, jimiž můžete děťátko nalákat.

  1. Předstírejte, že jste postava z jeho oblíbené pohádky na dobrou noc, a honíte ho kolem domu. Vybuchne smíchy a bude se usilovně snažit dostat z vašeho dosahu.

  2. AAP doporučuje vytvářet pomocí polštářů, krabic a podušek mini překážkové dráhy a povzbuzovat děťátko, aby překážky přelézalo nebo lezlo mezi nimi. Staňte se součástí překážkové dráhy, schovejte se za jednu z překážek a hrajte s dítětem na jukanou.

  3. Sedněte si s nohama od sebe a koulejte míč směrem k miminku a od něj – tato činnost bude pozitivně působit na rozvoj jeho dovedností týkajících se lezení v určitém směru.

  4. Popadněte oblíbenou hračku svého miminka, schovejte ji na dohled a potom ho požádejte, ať ji najde. Až budete hrát příště, požádejte ho, ať hračku schová a nechá vás, abyste ji našli.

  5. Rozmístěte na podlahu materiály s různou texturou – bublinkovou fólii, měkký kožešinový kobereček, pěnové puzzle – a nechte děťátko, ať se s nimi seznámí, jak bude lézt od jednoho materiálu k druhému.

Prohánět se po místnosti, to je pro vaše miminko úspěchem. Pokračujte ve zlepšování jeho dovedností na poli lezení tím, že budete používat hračky a hry úměrné jeho věku, které ho budou podněcovat, aby se pohybovalo vpřed a nahoru!

Souhlas pro soubory cookies