Pět věcí, které můžete očekávat, když se vaše dítě učí chodit

Cheryl Lock

Jako batole pozoruje vaše děcko svět ze zcela jiného úhlu. Tato nová perspektiva, která je zhruba o 15 cm vyšší než dříve, je impulsem dalšího rozvoje jeho motorických a mentálních dovedností.

Dále je uvedeno pět činností, které děcko obvykle provádí, když se naučí chodit (a může jich být i více).

1. Běhání

Většina dětí se naučí chodit bez pomoci mezi 9. a 17. měsícem, takže do 18 měsíců bude pravděpodobně křižovat celým domem. Je tedy mimořádně důležité, abyste s ohledem na rozvíjející se pohybové dovednosti dítěte náležitě domov zabezpečili.

A nezapomeňte: Asi šest měsíců potom, co se vaše dítě naučí chodit, začne pravděpodobně běhat. Takže si připravte tenisky!

2. Šplhání

Krátce poté, co začne běhat, objeví dítě zcela novou aktivitu: šplhání.

„Nahoru“ se může stát jeho novým oblíbeným slovem a najednou se všechno v domě stane dobrým objektem pro šplhání, počínaje nábytkem a schody, přes psa až po vaši nohu.

Přichází příhodná doba pro investování do některých činností vašeho děcka, včetně šplhání. Existují tělocvičny pro děti, vybavené jako džungle, kurzy šplhání pro odvážná batolata nebo prostě jen schody! V každém případě však buďte svému děcku při těchto aktivitách vždy nablízku.

3. Navazování vztahů s ostatními dětmi

I když bylo vaše děcko již dříve ve společnosti dětí, pravděpodobně si s nimi ještě neumělo hrát. To vše se v průběhu těchto měsíců změní. Snažte se, aby si vaše děcko všímalo nebo i kamarádilo s dětmi, s nimiž přichází do styku.

Asi si s nimi nebude umět ještě pořádně hrát nebo se dělit o hračky, ale to se naučí.

4. Hrajte si na něco

Hraní si na něco je důležité pro rozvoj vašeho děcka a podněcuje jeho fantazii. V období mezi 18 a 24 měsíci tento typ hry výtečně funguje. Batole už žvatlá s plyšáky nebo krmí panenky. Rozvíjejte fantazii svého dítěte, holčičkám například nakupte šatičky a domečky pro panenky a naučte je panenky „krmit“.

Rozložte hračky po místnosti a učte děcko přenášet více věcí najednou. Rozvíjí se tím jeho schopnost koordinace rukou a očí.

5. Navazování vztahů

K rychlému rozvoji řečových schopností dochází mezi 18. a 21. měsícem. Do té doby děcko jen žvatlalo nebo vás napodobovalo. Teď již můžete od něj čekat jednoduché větičky například „Já sám“ a jiné krátké větičky.

Zapojte se do her a aktivit dítěte a rozvíjejte jeho nově objevený smysl pro řeč. Hrajte si s ním například na telefonování nebo se střídejte při „čtení“ knížky.

Uvědomte si, že mezi 18. a 21. měsícem dochází u dítěte k převratným změnám. Můžete být sice zaskočeni jeho novou nezávislostí poté, co se postaví na nožky, a tím, jak rychle roste, ale to vše znamená, že vaše děcko prospívá a vyvíjí se správným směrem!

Souhlas pro soubory cookies