Když se dítě učí chodit, může to ovlivnit jeho emoční chování

Konec odpoledního spánku! Vaše batole se možná rozhodne, že přestane spát během dne tak pravidelně jako dřív, když teď život nabral nové obrátky. Pokud nastavený režim už neodpovídá jeho přibývající energii, je třeba nejspíš přeorganizovat den, aby vyhovoval jeho měnícím se potřebám, například místo spánku dvakrát během dne mu postačí spát jednou v poledne. Připravíte se tím sice o čas, který máte pro sebe, ale stojí to za to, pokud nechcete narušit večerní režim ukládání.

Změna režimu

Úsilí věnované stání a chození asi narušilo denní režim vašeho batolete, včetně doby spánku. Spaní během dne, které bylo rozděleno na dopoledne a odpoledne se stává nepravidelnějším. Děťátko se v postýlce raději pohybuje dopředu a dozadu, než by spalo. Dávejte ho do postýlky dál na chvíli dopoledne i odpoledne, ale nedělejte si nic z toho, když neusne. Začne zase spát, jakmile zvládne chůzi a tato novinka přestane být tak vzrušující. V noci jsou vyrušení ze spánku ještě pravděpodobnější. Můžete mu pomoci usnout svým klidným a pevným přístupem a trváním na všech již osvojených rituálech. Dejte mu 10 minut, aby samo zase usnulo. Potom vejděte a pohlaďte ho. Ujistěte ho, že jste tam a zase odejděte.

I jídelní zvyky mohou být narušeny. Dítě nebude chtít skoro nic k jednomu jídlu a k jinému sní víc než vy. Věřte mu. Dožene to, když kolem toho nebudete dělat rozruch. Dávejte mu kaloričtější svačinu jako chleba nebo rohlík namazaný sýrem nebo banány.

Souhlas pro soubory cookies