Co říkají odborníci: jak pomoci děťátku začít chodit

Deidre Uria

Leze? Ano. Krouží kolem nábytku? Ano. Chodí? Ne tak docela. Vaše děťátko dosahuje v průběhu prvního roku svého života milník za milníkem, ale asi nejdůležitějším vývojovým milníkem, který musí zvládnout, je chůze. Zde najdete vše, co je třeba vědět o tom, kdy by mělo vaše děťátko chodit, jak ho můžete k chůzi povzbuzovat a kdy je třeba dělat si starosti.

Kdy bude moje děťátko chodit?

Podle dětského lékaře Williama Searse nezáleží jen na vůli dítěte, kdy udělá ty první očekávané kroky – jde o vzájemnou koordinaci svalové síly, rovnováhy a povahy každého dítěte. I když většina dětí krouží kolem nábytku někdy mezi 7 a 13 měsíci věku, první samostatné kroky bez pomoci dítě zpravidla udělá krátce po svých prvních narozeninách, vysvětluje Americká akademie pediatrů (AAP).

Jak mohu svému děťátku pomoci, aby se naučilo chodit?

Podporujte své dítě ve snaze položit jednu nožičku před druhou tím, že:

  • Zajistíte pro dítě bezpečné prostředí, kde nejsou na zemi hračky a nepořádek

  • Dáte svému dítěti robustní, velikostí odpovídající hračky, které může tlačit, čímž je zajištěna jeho rovnováha při chůzi

  • Uchopíte dítě vzadu za ruce a chodíte za ním, takže se bude cítit volně a bude mít chuť experimentovat – což zlepší jeho rovnováhu a sebedůvěru

  • Zajistíte, aby mohlo chůzi každý den dostatečně procvičovat

Porovnávat fyzický vývoj svého dítěte se starším dítětem nebo dítětem přátel může být v tomto období růstu na škodu. Místo toho dítě prostě podporujte v jeho pokrocích při učení se chůzi, dříve či později se stejně naučí chodit, ale až bude připravené!

Souhlas pro soubory cookies