Čtyři tipy jak pomoci dítěti rozmluvit se

Rachel Morris

Dříve, než se nadějete, změní se vaše dítě ze žvatlajícího miminka ve výřečného školáka. I když se dítě nakonec vždycky naučí mluvit jednoduše pozorováním, nasloucháním a komunikací s vámi, můžete přispět k jeho řečovému vývoji dále uvedenými čtyřmi způsoby.

1. Udržujte konverzaci (byť jednostrannou)

Z hlediska rozšiřování slovníku dítěte a podpory jeho řečového vývoje je ideální si s ním neustále povídat. Mluvte na dítě celý den, když vykonáváte běžné domácí práce, i když si někdy můžete připadat jako blázen. Povídejte o těstovinách, které vaříte, o barvě oblečení, které skládáte, nebo o botách za výlohou, kterou právě míjíte. I když miminko ještě neumí odpovědět, stále naslouchá a rozumí více věcem, než si myslíte.

2. Zaměřte se na vývoj řeči při čtení pohádek

Čtení dětem je důležitou součástí rozvoje řeči. Dítě se při čtení učí novým slovům a prohlížením obrázků lépe pochopí, že všechno má svůj název.

Ukažte například na auto na obrázku, řekněte nahlas „auto“ a vyzvěte děcko, aby slovo po vás zopakovalo.

3. Pomáhejte dítěti s výslovností

První slůvka dítěte asi nebudou znít jako opravdová slova. Například „oto“ může být v jeho podání „auto“.

Je důležité tato slůvka ocenit, ale odolejte pokušení používat je při hovoru s dítětem, jakkoli roztomile mohou znít. Namísto toho zopakujte slovo se správnou výslovností a dítě se nakonec naučí vyslovovat je správně.

4. Komentujte, co děcko dělá, a navozujte tak asociace

Na konci prvního roku je miminko schopno komunikovat tak, že ukazuje na věc, kterou chce vyjádřit, nebo se k ní plazí.

Podporujte tyto pokusy a rozšiřujte slovník děcka tím, že budete komentovat všechno, co dělá. Například, když se natahuje po svém hrníčku, řekněte „Aha, ty chceš svůj hrníček!“ Tím si dítě spojí pojmenování s daným předmětem a nakonec přestane ukazovat a rovnou o něj požádá.

Souhlas pro soubory cookies