Dosahování milníků: kdy se miminka převalují

Den, kdy se miminko poprvé převalí na bříško, je prvním krokem k jeho novému mnohem pohyblivějšímu životu. Dále se dovíte, jak mu můžete pomoci tohoto rozhodujícího okamžiku dosáhnout a také, jak v této fázi zajistíte jeho bezpečnost.

Vaše miminko, které se právě dokázalo převalit, se tímto začalo samo pohybovat, a tím poprvé zažívá první fázi vývoje motoriky, který brzy nastane, tedy lezení, stání a chození. Přečtěte si, kdy se vašemu miminku poprvé podaří převalit se na bříško a jak zajistit bezpečnost malého artisty. Kdy se miminko začne převalovat?

Převalovat ze zad na bříško se může už ve třech měsících, přitom zpět na záda se to může naučit dokonce až v šesti měsících. Cokoli dokáže v tomto časovém rozpětí je z hlediska vývoje motoriky naprosto normální.

Jestliže se miminko ještě převalovat nezačalo, věnujte pozornost těmto znakům, které naznačují, že brzy začne: Nejdříve si všimnete, že si pomáhá pažemi a prohýbá záda a zvedá hrudník. Také se začne houpat na bříšku a kopat nožičkama. Pažemi možná dokonce začne dělat malá tempa jako při plavání.

Jsou to pro vás i pro vaše děťátko krásné chvilky, až ho budete povzbuzovat a ono se bude snažit ze všech sil, až se mu to nakonec podaří. Bude to pro vás oba okamžik plný radosti a intenzivního sblížení.

Je spousta věcí, kterými můžete děťátko povzbudit, aby se otáčelo:

  1. Využijte hračky, které dítě upoutají. Dejte některé oblíbené věci miminka z jeho dosahu tak, aby se pro ně muselo natahovat.

  2. Nezapomeňte ho dávat na bříško. Na bříšku se bude vzpírat na rukou a prohýbat zádíčka a zvedat při tom hlavičku a hrudník. Tyto důležité motorické dovednosti a aktivity na posílení svalů vedou nakonec k přetočení.

  3. Buďte nadšení! Děťátko bude na nadšení v hlase a radost ve tváři reagovat pocitem, že udělalo něco správně. Buďte tedy pozitivní. Všechny pohyby posilují tělo miminka a připravují ho na první převalení. Vy musíte být připraveni, až se to stane, a vždy na dítě dohlížet, když je na nějakém zvýšeném místě, jako je postel nebo přebalovací stůl. Jinak by se mohlo převalit dolů.

Jakmile se dítě převalí poprvé, nejde ho už zastavit! Převalování je většinou prvním krůčkem k lezení, ale některá miminka se tak ráda převalují, že to dělají radši (i jiné pohyby, jako je kroucení zadečkem nebo plazení), než by lezla.

A konečně si všimněte jedné důležité věci u motorického vývoje: Většina miminek se začne převalovat než dosáhne 6 měsíců. Jestliže vaše děťátko do té doby nezačne, poraďte se s lékařem, zda je všechno v pořádku. Každé dítě se vyvíjí svým vlastním tempem, ale případná konzultace s lékařem a svěření se s obavami je vždy na místě.

Souhlas pro soubory cookies