3 způsoby, jak můžete pomoci dítěti dosahovat milníků ve vývoji

Katie Murray

Vaše nové miminko je zázrak. Zamanulo si, že prozkoumá svůj svět, a téměř ho nelze zastavit. A i když to nemusí vypadat, že by potřebovalo nějakou pomoc k osvojení si nových dovedností, malé popostrčení rodiči nemůže uškodit, že?

1. Malý neposeda

Ve věku osmi měsíců je dítě pravděpodobně neustále v pohybu. Může se kývat dopředu a dozadu, sedat si a možná nechybí mnoho, aby se pustilo do lezení. To je několik docela důležitých milníků ve vývoji motoriky.

Naučí se zaměřit se na svůj cíl a soustředit se na rychlý pohyb vpřed. Klouže se nebo se plazí, což vyžaduje koordinaci nohou a paží. Ručkami se přitom zapírá do podlahy a tlačí nebo se tahá samo dopředu.

Co můžete udělat: Sedněte si na podlahu s dítětem. Dejte před sebe jeho oblíbenou hračku nebo na něj opakovaně volejte, a tak je lákejte, aby se pohybovalo směrem k vám. To stimuluje rozvoj koordinačních schopností dítěte.

Když vaše dítě začne lézt, vybudujte malou překážkovou dráhu z polštářů nebo kvádrů. Tak se lépe naučí se pohybovat ze strany na stranu, což ještě podpoří jeho motorický vývoj.

2. Malý zvědavec

Všechno to, co se kolem hýbe, vyvolává zájem dítěte o nové věci, které vidí a kterých se dotýká. Tato hra mu v konečném důsledku umožní pochopit konkrétní názvy věcí a jejich funkci.

Co můžete udělat: Nechte dítě bezpečným způsobem zkoumat okolí. Podpořte rozvoj dítěte tak, že na jedno místo seskupíte předměty do domácnosti, které upoutají dítě, jako je například měkká stěrka nebo plastové obaly, které zapadají jeden do druhého.

Nezapomínejte na to, že si dítě bude téměř vše klást do úst, takže tyto improvizované hračky nesmí představovat riziko udušení.

3. Staňte se knihomolem

I když to asi ještě trochu potrvá, než dítě začne mluvit, není nikdy příliš brzy začít ho seznamovat s knížkami a číst mu. Čtení vašemu dítěti pomáhá rozvíjet porozumění jazyku a slovní zásobu a vytváří půdu pro gramotnost.

Čtení také rozvíjí dovednost poslechu a paměťovou dovednost, takže začněte se čtením již u novorozence a knížky už neodkládejte!

Co můžete udělat: Posaďte si dítě na klín a při čtení jej nechte na knížku reagovat - pro děti v tomto věku je to výborný začátek. Ukažte mu, jak se kniha otvírá, a nechte jej plácat nebo ukazovat na stránky.

Neočekávejte, že dítě dovede dlouho sedět, ale vězte, že tyto jednoduché interakce pomáhají podporovat celoživotní čtení. Vývoj vašeho dítěte je přinejmenším fascinující. Stojí za to vést deník a zaznamenávat všechny jeho úspěchy. Bude zábavné se na deník spolu podívat, když povyroste!

Souhlas pro soubory cookies