3 tipy, jak pomoci dítěti, aby se cítilo dobře s neznámými lidmi

Cheryl Lock

Vaše dítě strávilo posledních 9 měsíců svého vývoje – a pravděpodobně několik prvních týdnů svého života – jen s hrstkou lidí, je tedy logické, že může v blízkosti úplně cizích lidí plakat nebo být rozrušené. Přesto je důležité pomoci dítěti, aby se cítilo v bezpečí v různých situacích. Konec konců byste jej chtěla vzít k lékaři nebo na návštěvu k novým členům rodiny bez záchvatů pláče!

Mějte na mysli následující tipy a vaše dítě by mělo být o něco méně nervózní, když se příště octne v náručí nějaké nové osoby.

1. Splňte základní předpoklady

U většiny dětí strach z neznámého okamžitě vyvolá slzy. Obeznamte nové osoby s návyky miminka, aby se cítilo příjemně. Nejlepších výsledků dosáhnete, když vás budou napodobovat.

Například, jestli má vaše dítě rádo, když jej držíte určitým způsobem, navrhněte novému pečovateli, ať jej drží úplně stejně. Zejména u kojenců je velmi důležité zachovat pocit lásky a pohody, aby se cítili bezpeční a šťastní.

2. Vytvořte si rituál

Mezi 7 a 12 měsíci lze začít sledovat nárůst úzkosti v přítomnosti neznámých osob. Zkuste si se svým dítětem vytvořit rituál, aby pochopilo, že i když mu ukážete někoho nového, nakonec se k němu vždy vrátíte.

Je také důležité nedělat z odchodu vědu. Vaše dítě se může začít chovat tím úzkostlivěji, čím déle budete protahovat loučení.

3. Neustupte od svého odhodlání

Poté, co jste si připravila půdu pro správné představení neznámých osob (osoby dostaly pokyny, jak s miminkem zacházet, aby se cítilo co nejlépe, a vytvořili jste rituál loučení), je na čase neustoupit od svého odhodlání.

Toto by mohla být ta nejtěžší část. Když bude vašemu dítěti asi rok, nebude chtít, abyste chodila pryč z toho jednoduchého důvodu, že se mu líbí, když vás má u sebe! I když se cítí ve svém novém prostředí s novými lidmi v bezpečí, pravděpodobně i nadále bude dávat přednost tomu, abyste s ním zůstala. V tomto momentě budete muset zůstat silná. Buďte trpělivá a uklidňujte jej, ale neprotahujte loučení.

Souhlas pro soubory cookies