5 způsobů, jak pomoci svému dítěti rozvíjet motorické schopnosti

Suzanne Dixon

Nyní se rukám vašeho dítěte daří stále lépe provádět nejrůznější jemné úkony. Také jeho oči a ruce se učí spolupracovat, což mu nakonec umožní tvořit nejrůznější úžasné věci.

Když nyní zaměstnává jednu ruku, druhá bude v pohybu též. Tento efekt zrcadlení bude slábnout tak, jak bude dozrávat jeho nervová soustava.

V tomto věku vaše dítě pravděpodobně používá obě ruce poměrně stejně často, ale brzy začne upřednostňovat jednu nebo druhou z nich. Sledujte, které ruce dává přednost, když se krmí nebo když vybarvuje – tato ruka bude pravděpodobně později dominantní. (I jedna noha se stane dominantní, takže sledujte, kterou nohu používá, když kope do míče.)

Existuje několik způsobů, jak podpořit rozvoj jemné motoriky dítěte:

1. Pomoc při oblékání

Navlečte jezdce na zip a nechte dítě, ať zip dopne. Nechte jej také trénovat zapínání knoflíků. Jistěže to není snadné, ale určitě uvidíte, jak se zlepšuje.

2. Dejte mu správné nástroje

Teď už by mělo umět používat lžíci a pravděpodobně i vidličku. Nůž je stále velkou překážkou, ale pokud jej necháte ho vyzkoušet na měkkých potravinách, udělá si představu jak na to.

3. Hra s vodou

Umožněte dítěti trénovat přelévání vody ve vaně nebo ve dřezu. Jakmile se mu bude lépe dařit přelévat vodu z jednoho šálku nebo džbánu do druhého, můžete jej nechat vyzkoušet jeho síly u jídelního stolu (pro začátek používejte malé nádoby).

4. Umožněte volný rozlet tvořivosti

Zlepšující se šikovnost dítěte se možná nejvíc ukáže při kreslení nebo vybarvování pastelkami a fixy (samozřejmě pod vaším dohledem!).

Dívejte se, jak se snaží uchopit pastelku špičatým koncem směrem dolů; nejdříve použije celou dlaň a pak prsty. (Než mu bude pět let, zvládne pastelku uchopit třemi prsty.) Dítě pravděpodobně začíná náhodně čmárat kulaté tvary.

Brzy se z těchto kulatých tvarů vynoří postava. Na první pohled by to mohlo vypadat spíše jako pulec, ale to neznamená, že je to méně pozoruhodné!

5. Trénujte psaní

Nabídněte dítěti čáry a tvary, které může kopírovat. Nyní dovede kreslit pouze horizontální a vertikální čáry, ale ten úchvatný proces dostávání myšlenek na papír začíná.

Souhlas pro soubory cookies