Jak se miminka učí přemísťovat

Jeden krok vpřed, dva kroky vzad

Jakmile jednou vyrazí, už ho nezastavíte. Přibližně během dalšího měsíce se bude vaše děťátko soustředit na pohyb všemi směry. Poleze, bude se šoupat po zadečku nebo přidržovat nábytku a vám se bude zdát, že jeho ostatní dovednosti (nakrmit se sám nebo spát celou noc) tím berou za své. Ale nebojte se, je to jen dočasný krok zpět zapříčiněný čistě jeho zaujetím pro věci související s mobilitou.

V pohybu

Devítiměsíční děti jsou stále v pohybu. A chopí se všeho, co je po ruce, aby dosáhly svých cílů. Ať už je to chrastítko, kterým si přitáhnou míček zakutálený pod postel, nebo se snaží ručičkou odtlačit kočárek a plazí se za ním. Vaše malé přijde na každý trik. Zkoumá všechno a všechno hodlá vyzkoušet. Rozhodně přišel čas, abyste upřeli zrak na jeho okolí. V posledních dvou měsících zesílilo úsilí napřímit se a pohybovat. Jakmile začne ovládat nové dovednosti, může být trochu roztržité a hůře zvládat určité věci, které mu už dobře šly, jako je samostatné krmení nebo spánek po celou noc. Nezoufejte, tyto přechodné návraty zpět se stávají, protože se tolik soustředí na nové motorické dovednosti.

Z bodu A do bodu B

Lezení je úžasný stupeň ve vývoji vašeho dítěte, protože mu dává novou úroveň samostatnosti. Avšak ne všechny děti uspokojuje sedět a pozorovat svět, a tak zůstávají ležet, dokud nejsou připraveny vstát a chodit. Jiné přicházejí na různé osobité metody pohybu, jako je posouvání se po zadečku nebo plazení se po břiše jako přepadové komando, kdy pažemi přitahují celé tělo. Jiné se pohybují jako malí krabi vzpírajíce se na rukou a nohou! A dokonce i ty, co se plazí, se nejprve plazí dozadu. Ať už si děťátko vybere jakýkoli způsob pohybu, budete překvapeni, jak rychle a účinně se dostane z bodu A do bodu B.

Souhlas pro soubory cookies