Co říkají odborníci: kdy lze očekávat, že moje dítě začne chodit?

Amanda Palmer

Podle Americké akademie pediatrů (AAP) začíná mnoho dětí chodit kolem svých prvních narozenin.

U chůze platí stejně jako u jiných vývojových milníků široké časové rozpětí pro to, kdy dítě začne chodit. Každé dítě se vyvíjí jinak a těchto milníků dosahuje svým vlastním tempem.

Jako rodič toho můžete udělat spoustu pro to, abyste dítěti tento proces usnadnili. Podle AAP pokládáním miminka na bříško pomáháte budovat svaly, které vaše maličké potřebuje pro udržení rovnováhy. Na základě postupného pokroku, který bude vaše děťátko dělat s dosažením každého jednotlivého milníku, přesně poznáte, na co v pohodě stačí a co už jenom zkouší.

Můžete se řídit tímto seznamem vývojových pokroků, nebuďte však zklamaní, pokud vaše dítě bude pozadu. Nicméně sledujte jeho vývoj a případně se poraďte se svým lékařem.

Některá miminka vynechají některé vývojové milníky, ale dělat tak vědomě se nedoporučuje, protože nakonec budou muset zvládnout každou dovednost. Některá miminka dosáhnou každého vývojového milníku dříve, než se předpokládá, což okolí udivuje – a jako rodič můžete najít způsoby, jak ještě více povzbuzovat.

Užívejte si tyto okamžiky vrchovatou měrou, protože zjistíte, že čas ubíhá velmi rychle.

Souhlas pro soubory cookies