Lezení, plazení a kroužení kolem nábytku: vaše děťátko je neustále v pohybu!

Shelly Reese

I když je chození pro vaše miminko velkým vývojovým milníkem, není to událost, k níž dojde najednou. Jde o součást přirozeného vývoje dovedností, které miminku jednoho dne pomohou, aby se zvedlo ze země a začalo se pohybovat.

Jak dlouho bude tento vývoj trvat – a jakým směrem se bude ubírat – lze sotva naplánovat, takže se po několik měsíců budete nepřetržitě divit.

Při přípravě na tenhle veliký sólo úprk přes celou místnost, který bude pravděpodobně sestávat pouze z jednoho nejistého širokého kroku nebo dvou, si vaše děťátko nejprve osvojí řadu motorických dovedností.

Od 5 do 8 měsíců

Během této doby se mnoho miminek naučí zvednout hlavičku, zatímco bude ležet na bříšku. Poměrně brzy bude miminko schopné vzepřít se na rukou a zvednout prsa z podlahy. S největší pravděpodobností si teď začne polohu na bříšku víc užívat, protože se může rozhlížet kolem sebe a pozorovat, co se děje.

Jakmile bude mít sílu a získá potřebnou dovednost, začne se na bříšku pohupovat a může kopat nožičkama a hýbat ručičkama, jako by plavalo.

Pravděpodobně bude schopné se převalovat oběma směry, i když načasování může být různé. Některá miminka také zjistí, že převalování je skvělým způsobem, jak se přemísťovat, a používají ho jako alternativu k lezení.

Mezi 7 a 10 měsíci

Dohlížejte na své maličké – podle Americké akademie pediatrů (AAP) začne pravděpodobně s lezením experimentovat.

Některé děti nikdy nelezou po kolenou a rukou v klasickém slova smyslu. Plazí se po břichu jako přepadové komando, peláší po zadku, chodí po rukou a nohou jako medvěd, lezou dozadu nebo do strany jako krab nebo se prostě jenom kutálejí.

Pokud dítě střídá každou stranu svého těla a používá stejně každou ruku i nohu, je vše v pořádku, radí AAP. Pro miminko je to celé o tom, aby se dostalo tam, kam potřebuje. Není tady žádná porota, která by udílela body za styl! V průběhu tohoto období si možná vaše děťátko také začne stoupat a kroužit kolem nábytku (přidržuje se, protože už dělá pár kroků).

Okolo 1 roku

Kolem svých prvních narozenin pravděpodobně udělá vaše děťátko první samostatné kroky bez pomoci. Podle AAP mnoho dětí chodí mezi 9 a 16 měsíci.

Je obecně známou pravdou, že nejdřív se musíte naučit chodit, abyste mohli začít běhat. Platí to i pro vaše děťátko! Chůze vyžaduje sílu a rovnováhu, takže než může vyrazit, musí miminko tyto motorické dovednosti rozvinout.

Nakonec jedna rada – vyhněte se pokušení srovnávat své dítě s ostatními – nedělejte si starosti, jestli zvládne kroky trochu pomaleji nebo jeho způsob lezení vypadá poněkud hloupě. Ať už leze, plazí se, nebo krouží kolem nábytku, učí se dovednostem, které bude potřebovat k dalšímu velkému kroku.

Souhlas pro soubory cookies