Lezení tváří v tvář: způsoby lezení

Lezení, jednoho z mnoha milníků v oblasti motorických dovedností, dosáhne mnoho miminek v průběhu svého prvního roku – podle Americké akademie pediatrů (AAP) zpravidla začnou lézt někdy mezi 7 až 10 měsíci věku.

Připravenost k lezení však nezáleží tolik na věku vašeho děťátka jako na jeho svalové síle, je tedy důležité, abyste ho do lezení nenutili. Tady je návod krok za krokem, jak svému maličkému pomoci s přeměnou ze sedícího človíčka v človíčka pohybujícího se:

Fáze lezení

Podle AAP může cesta k lezení začínat společně s tím, jak se vaše miminko převalí ze strany na stranu a naučí se samo posadit, a pak následuje:

  • Vztyčení na všechny čtyři končetiny

  • Pohupování vpřed a vzad

  • Pelášení směrem vzad, jak se vyvíjí koordinace pohybů

  • Společný pohyb rukama a nohama s cílem pohybovat se vpřed

Můžete své miminko k lezení inspirovat, budete-li ho dávat na bříško, pokládat hračky a knihy mírně mimo jeho dosah a postrkovat jeho chodidla, když bude na všech čtyřech, abyste ho povzbudili k pohybu vpřed.

Způsoby lezení

AAP uvádí, že u miminek neexistuje žádný způsob lezení, který je jediný správný, ale můžete zjistit, že vaše dítě upřednostňuje jeden (nebo více) z následujících šesti způsobů lezení:

  1. Klasické lezení: Střídání ruky s opačnou nohou (například pravá ruka se střídá s levou nohou).

  2. Lezení ve stylu kraba: Ohýbání jednoho kolena a natahování opačné nohy a pelášení vpřed.

  3. Lezení ve stylu přepadového komanda: Dítě leží rozpláclé na bříšku a sune se vpřed pouze za pomoci svých rukou (tento styl je také známý jako vojenské plazení).

  4. Lezení ve stylu medvěda: Chůze po rukou a nohou, zatímco lokty a kolena jsou rovné.

  5. Rychlý krab: Dítě sedí na zadečku a pomocí rukou peláší vpřed.

  6. Kutálení: Pohyb vpřed pomocí kutálení a převracení těla.

Některé děti nikdy nelezou a namísto toho přejdou od sezení rovnou k chůzi. Podle pediatra Dr. Alana Greena není u vašeho dítěte po fyzické stránce něco v nepořádku, jestliže začne lézt mimo typický časový rámec anebo neleze vůbec, pokud se pohybuje po celé podlaze pomocí obou rukou a nohou nějakým způsobem.

Nicméně zpozorněte, pokud bude vaše děťátko využívat k lezení pouze jednu stranu svého těla, protože to může signalizovat nějaký problém. V takovém případě kontaktujte svého lékaře a ujistěte se, že je vše v pořádku!

Vaše miminko začne lézt, až bude připraveno, a potom poleze vlastním způsobem, buďte tedy trpěliví a pozitivně naladění.

Souhlas pro soubory cookies