Pět způsobů, jak své batole povzbudit k mluvení

Je to zázrak slyšet své batole, které dosud nemluvilo, jak najednou tvoří slova a mluví. Při troše trpělivosti, smyslu pro humor a spoustě příležitostí k popovídání na vás čekají úžasné okamžiky.

Tak moment – předstírá vaše batole, že čte svému oblíbenému plyšovému medvědovi? Povzbuďte ho širokým, hrdým úsměvem.

Jakmile bude vašemu miminku 12 měsíců, postupně se z něj bude stávat mluvící batole. Až se jeho řeč začne rozvíjet, nikdy jeho pokroky nesrovnávejte ostatními dětmi. U každého dítěte se jazykové schopnosti rozvíjejí jiným tempem a každé dítě má také jinou povahu. Některé děti nemluví tolik jako ostatní ani poté, co oslaví první narozeniny.

Zde tedy naleznete pět tipů, jak vést batole k aktivnímu experimentování se slovy. Připravte se, že bude brebentit v jednom kuse.

Námětová hra

Většina batolat zná ve dvou letech přibližně 50 slov. V tomto věku mnoho z nich také dokáže spojit dvě slova dohromady a vytvořit tak krátkou větu. Pomocí napodobování se toho batolata hodně naučí. V rámci námětové hry můžete se svým batoletem dělat různé aktivity, při kterých se mluví, jako např. telefonování, při jehož předvádění si užije spoustu legrace. Mezi další hry, které vaše batole rozmluví, patří hra na restauraci s plyšovými hračkami a jídlem na hraní, nebo na obchod s dětskou pokladnou. Nechte dítěti každý den nějaký čas na hraní, který mu nebudete nijak organizovat, aby mohlo být kreativní. Budete žasnout, jak dokáže rozestavit hračky a kolik toho s nimi napovídá.

Čtěte si spolu

Pokuste se číst nahlas z několika knížek každý den. Můžete také společně podnikat časté výpravy do knihovny. Při předčítání nechte batole otáčet stránky. Ukazujte na obrázky a ptejte se na různé věci, abyste zavedli konverzaci („Jak dělá pejsek?“ nebo „Kde je ten farmář?“). Jakmile budete mít doma sbírku knížek, čtěte si pořád dokola ty samé. Možná vás překvapí, jak rychle si děťátko příběhy zapamatuje; možná vám dokonce bude v některých chvílích skákat do řeči. Časem mu navrhněte, zda by nechtělo číst své oblíbené pohádky plyšovým hračkám nebo panenkám.

Povídejte si se svým dítětem

Mluvte na své dítě běžným dospělým hlasem. Jakmile bude dítěti jeden rok, přestaňte zvyšovat hlas a mluvit na něj vysokým tónem. Začněte na něj mluvit normálním hlasem, kterým mluvíte s ostatními lidmi. Začíná reagovat na různé podněty, napodobovat zvuky, které vydáváte, a pravděpodobně také začne s dětským brebentěním. Používejte různá gesta, která může vaše batole napodobit, až nebude moci najít to správné slovo.

Ptejte se

Některé dvouleté děti se začnou pokoušet o delší věty, skládající se ze dvou nebo tří slov. V této snaze jej můžete podpořit tím, že mu během dne budete klást různé otázky (například, „Kterou hračku chceš?“ nebo „Kdo to je?“). Přestože jeho „věty“ nebudou ještě ucelené myšlenky, většinou pochopíte, co se snaží říci. Se svým děťátkem komunikujte neustále, kývněte na něj nebo se usmějte, přestože je jeho odpověď nesprávná nebo vůbec nedává smysl.

Seznamte dítě s novými slovy

První slova vašeho miminka budou pravděpodobně jména členů rodiny, oblíbené hračky a běžné věci v domácnosti, jako například mléko. Nejdůležitější je zapamatovat si v souvislosti s rozvojem řeči, že batole se učí tak, že poslouchá a pak si vše samo opakuje. Neustále ukazujte dítěti nové předměty a popisujte je: cokoliv od částí těla, například paže a nohy, až po objekty v přírodě, jako jsou ptáci a stromy. A hlavně si užijte spoustu zábavy!

Souhlas pro soubory cookies