Přidejte do kroku stylově

První krůčky

Jak jde nácvik chůze? Už vaše batole zvládlo tuto dovednost, nebo stále našlapuje s nožičkama široce rozkročenýma, klátíce se ze stranu na stranu jako malý opilec a šikovně využívá při pádech plenkovou vycpávku na zadečku? Chodit po dvou je těžké a vyžaduje to mnohem větší koordinaci, než by vás napadlo!

Kupředu

Když se děťátko naučí chodit, zpočátku si nejspíš celý den vykračuje doširoka rozkročené, ještě neohrabané, s prohnutými zádíčky a vystrčeným bříškem. Jak se bude blíže seznamovat s chůzí a zvládat rovnováhu, bude se vzdálenost mezi nožičkama zmenšovat a ty místo do stran začnou směřovat dopředu. Až teprve po určitém čase bude batole schopné dělat při chůzi další věcí. Po dvou až tříměsíční praxi nejenže dokáže při chůzi nosit hračku v jedné ruce, ale dokáže taky napřahovat ručičky nad hlavu a dívat se vzhůru, dokáže se otáčet a podřepnout.

Pro vaši informaci: Chůze naboso je ideální. Když se batole učí chodit, chodidla má pevně přimknutá k zemi, a vytváří si tak klenbu. Botičky jsou nutné jen jako ochrana proti prochladnutí nebo na ostré povrchy.

Souhlas pro soubory cookies