Zvedání se, kroužení kolem nábytku, první kroky: vaše děťátko je v pohybu

Ellen Neuborne

Podle Americké akademie pediatrů udělá vaše děťátko své první krůčky s největší pravděpodobností kolem svých prvních narozenin – to však nebude jeho první pohyb! Miminka jsou v pohybu, ještě než začnou chodit.

I když si můžete myslet, že se vaše miminko ve fázi „před chůzí“ nehýbe, opak je pravdou – dítě je v etapě objevování. A nebude jen tiše sedět a čekat, až začne chodit!

Zde se dozvíte vše potřebné, abyste s ním udrželi krok.

Vytahování do stoje

Jde o první signál, že okamžik, kdy dítě začne chodit, se už blíží. Vaše miminko se chce zvednout z podlahy a začít používat nohy. Aby k tomu mohlo dojít, po něčem chňapne a vytáhne se do stoje. Vaším úkolem je zajistit, aby byl po ruce dostatek stabilních věcí, pomocí nichž se může vytáhnout do stoje, místo aby je strhlo k zemi.

Během této fáze je důležité, abyste na nějaký čas schovali ubrusy – jak volně visí, přímo vybízejí dítě, aby za ně zatáhlo a strhlo všechny věci se stolu na zem. Postarejte se o to, že budete mít okolo sebe hodně stabilního nábytku, který vydrží tahání malých ručiček.

Kroužení kolem nábytku

Toto je fáze mezi vztyčením a chůzí – a jde o nacvičování. Vaše dítě se bude pohybovat po místnosti pomocí čehokoli, co mu poslouží jako opěrná hůl. Bude chňapat po všem – po nábytku, lištách stěn, nohách židlí – a používat je jako oporu, zatímco se bude šinout po podlaze stylem „ještě úplně nechodím, ale moc mě to baví“.

Občas ho můžete nechat, abyste viděli, co se bude dít. Celkem vzato, nacvičuje na svůj velký den. Pro zajištění jeho bezpečného kroužení kolem nábytku mějte okolo sebe dostatek stabilního nábytku, z něhož nic neplandá, protože to by představovalo riziko. Z nízkých ploch (např. konferenčních stolků) ukliďte předměty, které se dají snadno rozbít.

První kroky

Může k tomu dojít, když se vás bude držet za ruku nebo na to přijde samo – první kroky. Procvičovalo si vztyčování a kroužení kolem nábytku, aby dosáhlo dalšího vývojového milníku – chůze!

Jeho první krůčky mohou být nejisté a končit s hlasitým žuchnutím na zem, teď už však ví, jak na to. Můžete mu s chůzí pomoci tím, že ho budete držet za ruku, zatímco si ji bude procvičovat, a také ho povzbuzovat slovy. Každý má rád povzbuzování!

Souhlas pro soubory cookies