Lezení tváří v tvář: lezení pro začátečníky

Lezení představuje ve vývoji velký milník, protože to znamená, že vaše miminko začíná být schopné samostatně se pohybovat a objevovat nové věci. Lezení je hodně komplexní činnost, s níž podle Americké akademie pediatrů začíná mnoho dětí kolem 7 až 10 měsíců věku. Vaše děťátko bude muset zkoordinovat pohyb rukou a nohou a vyvinout svalovou sílu v rukou, ramenou a nohou na podporu své váhy.

Známky toho, že je vaše dítě připravené

Hodně miminek začíná lézt, jakmile se umí bez pomoci posadit. Pokud si všimnete, že vaše děťátko udrží hlavičku a rozhlíží se kolem sebe, svaly na jeho rukou, nohou a zádech už budou dostatečně silné, aby se nemohlo překotit.

Zpočátku se může prostě postavit na všechny čtyři, bude se pohupovat vzad a vpřed a potom si kecne.

Způsoby lezení

• Klasické lezení spočívá v tom, že dítě střídá ruku na jedné straně s kolenem na straně druhé, aby se dalo do pohybu. • Krab, to je přesně ono! Vaše děťátko ohne jedno koleno a natáhne opačnou nohu a kousek po kousku se sune vpřed. • Lezení ve stylu přepadového komanda spočívá v tom, že vaše miminko leží rozpláclé na bříšku a sune své tělo dopředu pomocí rukou. • Kutálení: někdy se budou miminka jenom kutálet, až se dokutálejí tam, kam chtějí.

Nedělejte si starosti, pokud vaše miminko ještě neleze! Některé děti lezení úplně vynechají a vrhnou se rovnou na chůzi.

Jak pomoci

Zkuste umístit hračky a jiné vhodné předměty tak, aby na ně vaše děťátko vidělo, ale byly mimo jeho dosah, a povzbuzujte ho, aby se k nim dostalo blíž a dosáhlo na ně.

Abyste zvýšili sebevědomí a mrštnost svého děťátka, můžete pro něj také pomocí polštářů, krabic a polštářů z gauče vytvořit překážkovou dráhu, kterou se bude snažit zdolat. Při této činnosti na ně však dohlížejte, abyste měli jistotu, že bude v bezpečí!

Souhlas pro soubory cookies