Jak pečovat o hebkou pokožku dítěte

Přebalování

Nejlepším způsobem, jak ochránit pokožku miminka, je udržovat ji čistou a suchou. Zadeček je oblast obzvláště náchylná k infekcím a vyrážkám. Proto je důležité, abyste byla při přebalování hodně pečlivá. Naučte se znát pokožku svého miminka – všímejte si variací v tónu její barvy, poznejte na dotek různé oblasti tělíčka. Všimnete si tak rychleji i malých změn.

ABECEDA PŘEBALOVÁNÍ

Přebalování je skvělou příležitostí, jak věnovat pokožce svého miminka trochu péče navíc. A protože je zadeček oblastí obzvlášť náchylnou k podráždění, může vašemu miminku speciální péče ušetřit spoustu nepříjemností. Pamatujte, že co se zadečku týče, platí, že suchá pokožka je zdravá pokožka. Mokrá nebo špinavá pokožka se rychle stane zranitelná a náchylná na tvorbu vyrážky. Abyste vlhkost omezila, přebalujte své dítě často a používejte plenky se super absorpční schopností. Pokud používáte látkové pleny, vyplatí se být při kontrole plenek a přebalování pozornější. Přebalování bude méně časté, jakmile vaše dítě povyroste – zpočátku budete přebalovat v průměru desetkrát za den, po několika měsících se postupně dostanete na zhruba šest výměn plenek denně. Všeobecně platí, že byste měla dítě přebalovat buď těsně před krmením, nebo ihned po něm, po každé stolici, před uložením do postýlky a po probuzení z delšího spánku. Vyplatí se také dát dítěti novou plenku, když vyrážíte ven.

RYCHLÝ TIP

Pokud máte holčičku, vždy ji utírejte směrem zepředu dozadu, aby se jí stolice nedostala do blízkosti genitálií. Oblast stačí omýt vodou. Pokud máte chlapečka, utírejte ho také směrem zepředu dozadu. Nepřetahujte mu pro účely očištění předkožku. Není to třeba a mohlo by mu to ublížit. Předkožka se uvolní sama od sebe – zcela ji půjde stáhnout okolo tří let věku dítěte – a nepotřebuje žádnou zvláštní pozornost, aby zůstala čistá a zdravá.

Souhlas pro soubory cookies